Belföld

Zuglóban nőkről neveztek el parkokat, Terézvárosban Dajka Margit kap szobrot

Zuglói Polgármesteri Hivatal
Zuglói Polgármesteri Hivatal

Nőnapra időzítve három közterületet, parkot neveztek el Zuglóhoz köthető ismert nőkről. Mától lehet sétálni az első magyar női országgyűlési képviselőről, Slachta Margitról és az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről elnevezett parkokban vagy épp a József Attila díjas költőnőről, Szécsi Margitról elnevezett téren.

Zugló testülete még tavaly döntött arról, hogy kezdeményezi a fővárosnál, hogy több névtelen közterület nőről kaphasson nevet. Az első ütemben három park kapta nevét Zuglóhoz köthető ismert nőről.

Az utcatáblákat Horváth Csaba polgármester és Pécsi Diána önkormányzati képviselő, a női utcanevek kezdeményezője avatták fel. A jövőben további közterek kaphatnak nevet nőkről. Így Gyenes Gitta, Hajnal Anna, Radák Olga, Ungár Margit, valamint Emese fejedelemasszony nevét viselő parkok lesznek hamarosan Zuglóban – írja közleményében a kerület.

Terézváros önkormányzata a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére állítja fel a VI. kerület első női szobrát. A szobor a halhatatlan Dajka Margitnak, a legnagyobb magyar tragikomikának, mindenki Bors nénijének állít majd emléket. Az emlékmű tervezését a terézvárosi önkormányzat nyílt pályázaton hirdeti meg hamarosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik