Belföld

Vadai–Semjén-vita vallásturizmusról, egyházi szexuális visszaélésekről

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Teljesen eltérően ítélik meg, melyik terület igényelne inkább miniszteri biztost. Közben a kalocsai érsek felfüggesztett egy papot.

Vadai Ágnes nem értette, miért van a vallásturizmusnak miniszteri biztosa és miért nincs olyan, aki kivizsgálná az egyházakon belüli szexuális visszaéléseket és segítené az áldozatokat. A DK politikusa írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Semjén Zsoltnak. Arra várt választ, miként lehet Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos, ha nincs Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv, amelynek a koordinációjáért kap helyettes államtitkári illetményt a KDNP képviselője.

A KDNP elnöke, mint nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter jelezte, hogy  „a Turizmus 2.0 dokumentumba integrálva 2021. tavasza óta nyilvánosan is megtalálható a vallásturizmussal összefüggő stratégia. Semjén Zsolt egyúttal jelezte, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatban megfogalmazott célok végrehajtásához kapcsolódó szakmai tevékenységeket látja el a miniszteri biztos.

Szilveszter előtt egy nappal valóban megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a részére bemutatott Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Tervet. Arra csaknem hatmilliárdot szánnak. Amikor Vadai Ágnes azonban január 5-én rákérdezett Semjén Zsoltnál, hol található meg a terv, ha már egyszer a kormánynak bemutatották, a miniszter elismerte, még sehol. Azt írta, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Tervben megfogalmazott célok elérését

célzó tevékenységek tervezése megkezdődött, végrehajtásuk ütemezése folyamatban van.

Akkor azt ígérte, értesítik Vadai Ágnest, amikor az felkerül a központi kormányzati portálra.

A Demokratikus Koalíció képviselője ugyanakkor arra is Semjén Zsolttól várt választ, hogy mikor kap legalább egy miniszteri biztost az „egyházakon belüli szexuális visszaélések kivizsgálása és az áldozatok megsegítése tárgykör”.

Vadai Ágnes idézte Hodász András Szemlélek portálon publikált, a Plébánián megrugdosott ajtó című írását, amelyben a Pető Attilát bűnösnek találó bírósági ítélettel (bűnösnek találták, noha egykori ministránsként, tizenhárom évesen őt molesztálta egy pap) és annak hatásaival foglalkozik, illetve leírja, hogy kamaszkorában egy pap többször szexuális visszaélést követett el ellene is. Semjén Zsolt válaszában jelezte, a vonatkozó büntetőjogi törvények tiltják, szankcionálják a szexuális visszaéléseket. Ezen ügyekben az illetékes állami hatóságok (rendőrség, ügyészség) járnak el, az Alaptörvény értelmében pedig

az állami és a vallási közösségek különváltan működnek. A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló sarkalatos törvény szerint a vallási közösségek felügyeletére és irányítására az állam szervet nem működtethet, és nem hozhat létre.

Parlamenti irományában Semjén Zsolt köztudomású ténynek nevezte,

hogy például a katolikus egyház kiterjedt tevékenységet folytat az egyházon belüli szexuális bántalmazások megelőzése, valamint feltárása érdekében.

Frissítünk!

 Felfüggesztett egy papot a kalocsai érsek

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közleményben tudatta a Magyar Kurírral, hogy Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatához bejelentés érkezett egy pap ellen. Bábel Balázs érsek haladéktalanul előzetes vizsgálatot rendelt el az eset pontos, alapos kivizsgálásáért, a lelkipásztort – az egyházi törvények szerint – azonnali hatállyal felfüggesztette. Az érintettek meghallgatása után az Érseki Hivatal megkereste az illetékes állami hatóságot kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt, és a rendelkezésre álló dokumentációt teljeskörűen átadta, ezzel párhuzamosan kezdeményezte az előzetes vizsgálat anyagának továbbítását az illetékes vatikáni Hittani Dikasztérium felé is. Mint írták, az érintettek a kecskeméti Reménység Háza Lelkigondozói és Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálat felkészült munkatársaitól kaphatnak segítséget. A folyamatban lévő ügyről további tájékoztatást a főegyházmegye  nem adhatott, de megdöbbenését fejezte ki, együttérzéséről biztosította az érintetteket, imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik