Belföld

Belügyminisztérium: Hazugság, hogy bele akarnak nézni a tanárok privát laptopjába

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A kormány március elején társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tanárok foglalkoztatásáról szóló új köznevelési jogszabálytervezetet. Az RTL Híradó nyomán korábban lapunk is megírta, hogy a tervezet szerint az iskolai dolgozók által használt technikai eszközök – például laptopok is – ellenőrizhetők lesznek.

Az RTL erről szóló riportjából az derül ki, hogy „az ellenőrzésre használt eszköz alkalmazásának megkezdése előtt az iskolafenntartó írásban tájékoztatja majd a munkavállalót, aki a számítástechnikai eszközön a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be”, ám azt is írják, szintén a törvénytervezetet megidézve, hogy „a tanárok magánélete nem ellenőrizhető”.

Az ellenmondás ott van, hogy a híradás szerint a köznevelésben dolgozóknak állítólag akár a privát eszközei is ellenőrizhetők lehetnek majd, noha a magánéletük továbbra sem.

A csatorna kereste az ügyben a Belügyminisztériumot is, ám tőlük akkor nem kaptak választ.

Kedden délután a Belügyminisztérium azonban – közhivataltól szokatlan indulatos hangnemben – közleményt adott ki. Ebben a jogszabálytervezetnek ezt az értelmezését „hazugnak”, „a már-már beteges hangulatkeltés” részének nevezték.

A Belügyminisztérium azt írta: a törvényjavaslat szövege szó szerint megegyezik a Munka törvénykönyve hatályos rendelkezésével, sőt azt egy további garanciával is kiegészítik, mely szerint

a munkáltató többletadatot nem ismerhet meg, a köznevelési foglalkoztatott magánélete nem ellenőrizhető.

Értelmezésük szerint az ellenőrzésére vonatkozó rész lényege éppen az, hogy az iskolai dolgozók – ettől eltérő megállapodás hiányában – csak azt számítástechnikai eszközt használhatják a munkavégzéshez, amit a munkáltató biztosít számukra, illetve azt csak munkavégzésre használják.

Vagyis privát számítógépet ezentúl nem lehet majd munkavégzési célra használni az iskolában, – állítják – ha az iskola és az iskolai dolgozó erről másképp nem állapodik meg.

A köznevelési jogszabálytervezet ellenőrzésre vonatkozó része szó szerint így hangzik: „A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló magatartása csak a nevelő-oktató munka körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltatói jogkör gyakorlója technikai eszközt is alkalmazhat, erről a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja. […] A munkáltatói jogkör gyakorlójának ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló magánélete nem ellenőrizhető”.

A Munka törvénykönyve ellenőrzésre vonatkozó része pedig így: „A munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatja. A munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja. A munkáltató ellenőrzése során a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön tárolt, a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik