Belföld

Donáth Anna: Magyarország idén már nem kapja meg az EU-s pénzeket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ismerve az Európai Bizottság működését és látva a magyar kormány sértődött dacoskodását, egyre nyilvánvalóbb számomra, hogy Magyarország idén már nem kapja meg a befagyasztott EU-s pénzeket

– fogalmaz Facebook posztjában Donáth Anna, a Momentum Európai parlamenti képviselője, ugyanis „a kormány nem hajlandó végrehajtani a legfontosabb reformokat”, amelyekben megállapodott az Európai Bizottsággal, ráadásul „agresszív kommunikációjával még a jóhiszemű és konstruktív hozzáállás látszatát is elkerüli”.

A Momentum politikusa szerint ez nagyon rossz hír a magyaroknak, hiszen ez magasabb hitelkamatokat, magasabb inflációt és továbbra is gyengélkedő gazdaságot jelenthet. Donáth úgy látja, hogy mindezért kizárólag a kétharmados Fidesz-kormányt terheli felelősség.

Egyetlen megoldás maradt: a magyar kormány fejezze be a sértődött huzavonát, és teljesítse, amiben megállapodott az EU-val

– teszi hozzá.

A helyreállítási pénzek való hozzáférés csak azután nyílik meg Magyarország számára, hogy teljesített 27 szuperfeltételt. Ezekbe beletartozik az igazságszolgáltatási rendszer reformja és a korrupció visszaszorítását célzó törvények és intézkedések meghozatala. A kormány március végére ígérte a feladatok teljesítését. Az első fizetési kérelem csak azután érkezhet meg Brüsszelbe, hogy a végrehajtást az Európai Bizottság, majd a pénzügyminiszterek tanácsa is kedvezően értékelte, ami hónapokig tarthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik