Belföld

Csak Vadai Ágnesnek volt gyanús a győri tenderkirály

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Polt Péter jelezte, az ellenzéki politikus kérdését feljelentésként értékelte, de azt a KR NNI elutasította.

A legfőbb ügyészt az ellenzéki politikus kérdezte a győri közbeszerzésekről, miután az Átlátszó megtalálta a közbeszerzések bajnokait, a „tenderkirály” cégeket, amelyek több száz megbízást nyertek el. Polt Péter válaszában arról tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy kérdését feljelentésként értékelte, azt továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. A nyomozó hatóság a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzés eljárásban bűntette és más bűncselekmények miatti feljelentést azonban – részben bűncselekmény hiányában, részben bűncselekmény gyanúja hiányában – elutasította.

Vadai Ágnes előzőleg azt írta, a győri sikercégek tulajdonosai erős politikai hátszéllel rendelkeznek. Idézte a Korrupciókutató Központ Budapestet (CRCB), amely előszört írt írról, hogy egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat szinte valamennyi közbeszerzésén három cég nyert, az egyik 556 pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte. A kutatók 300 ezer közbeszerzés adatai alapján jutottak arra, hogy

beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy átlagos pályázónak Magyarországon, hogy elnyerjen egy közbeszerzést.

Vadai Ágnes szerint a győri közbeszerzések ügyében felvetődhet a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban és a hivatali visszaélés megalapozott gyanúja is. A Demokratikus Koalíció képviselője felidézte, hogy a korrupció ellen az Alaptörvény szerint is fel kellene lépni, de az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében a korrupcióellenes intézmények működésével kapcsolatban több hiányosságot, problémát, visszásságot fogalmazott meg. Megállapította, hogy a korrupciót üldöző hatóságok felett nincs megfelelő civil kontroll, a gazdasági és politikai elit összefonódása nehezíti a korrupciós ügyek feltárását, amikor az elit kerül korrupciós gyanúba, akkor az illetékes szervek jellemzően nem lépnek.

Polt Péter válaszában nem reagált arra a neki címzett éles kritikára, amely szerint nyilatkozataival ellentétben OLAF jelzései, jelentései és megállapításai szerint Magyarországon általános és rendszerszintű lett a hivatali korrupció a közbeszerzéseknél, az uniós és állami pénzekből megvalósított projekteknél, amelyek kivizsgálásában és az elkövetők törvényes felelősségre vonásában a nyomozó szervek és az ügyészség sem következetesen a kötelessége szerint jár el. Vadai Ágnes arra is választ várt, hogy a legfőbb ügyész

továbbra is asszisztál és segít az informális politikai érdekek érvényesítéséhez és az ilyen és ehhez hasonló vérlázítóan jogellenes, erkölcstelen és jogállamban egyértelműen elfogadhatatlan ügyek és cselekmények szándékos eltussolásához?

Kapcsolódó
Az Átlátszó megtalálta a közbeszerzési bajnokot: 556-ból 556-szor tudott nyerni
A fideszes város, ahogy töretlenül épült a sikersorozat, Győr volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik