Belföld

Az MSZP az ENSZ-től vett szöveggel hekkelné meg a Fidesz békepárti határozatát

Tóth Bertalan Facebook-oldala
Tóth Bertalan Facebook-oldala

Az Országgyűlés követeli, hogy az Orosz Föderáció azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki összes katonai erejét Ukrajna nemzetközileg elismert területéről, és felszólít az ellenségeskedések beszüntetésére.

Többek között ezzel, az ENSZ-közgyűlés által februárban elfogadott határozatból vett szöveggel módosítaná az MSZP-frakció a kormányoldal békepárti határozatát.

Tóth Bertalan Facebook-oldalán azt írta, egyetért azzal, amit Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondott, hogy ideje elfogadni a magyar Országgyűlésben egy békepárti határozatot az orosz agresszió miatt kirobbant ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Valóban szükség van arra, hogy a magyar országgyűlési képviselők valódi konszenzussal kifejezzék Magyarország béke iránti elköteleződését.

– írta az ellenzéki politikus. A szocialisták a konszenzus kedvéért az ENSZ közgyűlési határozatból vett szövegrészekkel módosították, azaz szinte teljesen átírták a Fidesz-KDNP javaslatát, amit be is terjesztenek az Országgyűlés elé.

Ez lenne a valódi békepárti nyilatkozat! Az MSZP a béke pártján áll, és a béke előmozdítását, a magyar emberek, családok biztonságát és megélhetését elősegítő javaslatokat támogatja

– írta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a Fidesz és a KDNP háborús határozati javaslata „nem ilyen”.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról című eredeti határozati javaslatban, amelyet Kocsis Máté és a kereszténydemokrata Simicskó István jegyzett, egyetlen tagmondat szól az orosz agresszióról.

Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez.

A kilencpontos határozat ezt követően a Brüsszel által elfogadott szankciókkal, az inflációval és a magyar energiaellátással foglalkozik leginkább.

Az MSZP szerint Kocsisék határozati javaslata – a béke iránti vágy kifejezésén, és néhány támogatható pontján túl – számos csúsztatást, tévedést, hazugságot tartalmaz. Azt írják, hogy a javaslat valódi célja, hogy elterelje figyelmet a mindennapi megélhetési problémákról, Európa legmagasabb inflációjáról, a recesszióközeli gazdaságról, a megugró költségvetési hiányról, a csökkenő reálbérekről, az oktatás, az egészségügy a szociális biztonság válságáról, valamint arról, hogy az Orbán-kormány nem tudta megnyugtató mederbe terelni a jogállamisági eljárást sem.

A Fidesz és a KDNP háborús határozati javaslatának megszavazása – az emberek egyre nagyobb csoportja számára is egyre nyilvánvalóbban – súlyos, stratégiailag hibás, az ország sorsát évtizedekre meghatározó döntéseinek politikai felelőssége alól mentené fel az Orbán-kormányt. Ebben az MSZP nem kíván partner lenni

– indokolta Tóth az ENSZ-tól vett szöveg benyújtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik