Belföld

Dömötör államtitkár a nyerészkedő olajcégekkel példálózott, de a háborús év nagy nyertesei közül kifelejtette a MOL-t

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Történetének legnagyobb, 628 milliárdos nettó nyereségével zárta a tavalyi évet a magyar olajvállalat, a MOL,  Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mégis kifelejtette a jó évet záró energiacégek nemzetközi mezőnyéből.

Dömötör Csaba a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában arról értekezett, hogy a háború szinte mindenkinek rossz, kivéve a nagy energiacégeket. Az államtitkár ezzel a kormánynak azt a mostanában gyakran ismételt kommunikációs paneljét igyekezett alátámasztani, amely szerint a kormánynak az ukrajnai háború miatt kellett óriási összegeket költeni az ország energia-szükségségletének fedezésére.

Dömötör Csaba a videóban is leszögezte, nem jó ez így, hogy a háború szinte mindenkinek a vállára nagy gazdasági terheket pakol, de azért vannak olyanok, akik degeszre keresik magukat az energiaár-emelkedéssel.

Az államtitkár kasszacsörgéses hangeffekt kíséretében felsorolta szinte az összes nagyobb olajcéget: az osztrák OMV rekord évet zárt, adózás után 5 milliárd eurója maradt, a Shell minden idők legnagyobb nyereségét érte el 40 milliárd dollárral, ez több mint kétszerese a háború előtti profitjának. A British Petrol pedig 114 éves történetének legjobb bevételét érte el tavaly, a nyerség 28 milliárd dollár, ami szintén több mint kétszerese a tavalyelőttinek. A francia Total is történelmi bevételt könyvelhetett el, 20,5 milliárd dollár a 2021-es tiszta profit. Az amerikai Chevron 35 milliárd dolláros rekord bevételt ért el tavaly, ami szintén a kétszerese az előző évinek.

A magyar kormány számára közelebbről is ismert MOL azonban valahogy kimaradt a felsorolásból, jóllehet ha máshonnan nem, a sajtóból már hetek óta ismert, hogy a magyar olajvállalat is megdöntötte korábbi bevételi csúcsát. Sem az ukrajnai háború, sem az ársapka, és a kormány adóelvonásai nem jelentettek akadályt a bevételek maximalizálása előtt.

Az államtitkár talán meg is magyarázhatta volna, hogy a kormány hatalmas kiadásai ellenére hogy lett a MOL nettó eredménye tavaly 628 milliárd forint, amivel a cég saját terveit és az elemzői várakozásokat is magasan túlszárnyalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik