Belföld

Újra változnak a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az uniós pénzek miatt van szükség a módosításra.

„Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosításáról” címmel nyújtotta be a kormány (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Judit igazságügyi miniszter ) az Országgyűlésnek törvényjavaslatát. Az  újabb módosítás az eddigi egyeztetés alapján a vagyonnyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének részletszabályait rögzíti.

A javaslat szerint az országgyűlési képviselő a jövőben elektronikus úton is benyújthatja vagyonnyilatkozatát (azt elektronikus aláírásával ellátva, elektronikus dokumentumként továbbítja a vagyonnyilatkozat kezelőjének). A benyújtott vagyonnyilatkozatok digitalizálására az Országgyűlésről szóló törvény szerinti, honlapon történő közzétételt követően nyolc munkanap van, utána a képviselő és a vagyonnyilatkozat kezelője „egyeztetést” folytat a vagyonnyilatkozat és a digitalizált adatok tartalmáról. Az eltérések jelzésére a képviselőnek két munkanapja lesz.

Utána a digitalizált vagyonnyilatkozatot haladéktalanul, de legfeljebb öt munkanapon belül közzé kell tenni a vagyonnyilatkozat adataiból képzett adatbázisban is kereshetőséget biztosító elektronikus felületen is.

Az esetleges eltérések jelzésére még ezt követően is jogosult a képviselő. Ha mégis eltérés mutatkozik a benyújtott vagyonnyilatkozat és a digitalizált tartalma között, úgy a benyújtott vagyonnyilatkozatot kell irányadónak tekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik