Belföld

Hamarosan bejelentést tehet, ha veszélyben érzi a „magyar életmódot”

Újraírná a kormány a törvényt, ami alapján jelenleg panaszt vagy közérdekű bejelentést lehet tenni önkormányzati szerveknél, ha valaki egyéni jog- vagy érdeksérelmet tapasztal, vagy olyasmit észlel, aminek az orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja, írja a 444.

A kedden Varga Judit által benyújtott módosító javaslatban szerepel egy újabb fejezet, amelynek címe: „Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések”.

Bejelentés négy esetben tehető, többek között akkor, ha valaki kétségbe vonja, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, illetve abban az esetben is, ha valaki tagadja a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák bűneit, vagy akadályozza a nemzeti jelképek tiszteletét és használatát.

A negyedik pont szerint pedig panaszt lehet tenni azok ellen is, akik kétségbe vonják a házasság és a család alkotmányjogilag elismert szerepét, vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelmét és gondoskodását, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.Egyelőre nem világos, pontosan mit jelent mindez, de mivel ezekre az esetekre az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer szabályai vonatkoznak, ilyen bejelentést bárki tehet szóban vagy írásban, a rendszer működtetője pedig nem fedheti fel a bejelentő személyét. Az még kérdéses, milyen büntetés szabható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik