Belföld

A tamponadó eltörlését kezdeményezi az LMP

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az intim higiéniai termékek általános forgalmi adójának eltörlését kezdeményezi országgyűlési határozati javaslatával Bakos Bernadett LMP-s képviselő – tudta meg az Index. A péntek délelőtt benyújtott indítvány emellett ingyenessé tenné az intim higiéniai termékeket a rászorulóknak.

A kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés felkérje a kormányt arra, hogy

  • törölje el az intim higiéniai termékek (a hagyományos és mosható egészségügyi betétek, az inkontinencia betétek, a menstruációs kelyhek, a tamponok, menstruációs fehérneműk) általános forgalmi adóját;
  • biztosítson ingyenesen intim higiéniai termékeket a közoktatási intézményekben, orvosi rendelőkben, védőnői szolgálatoknál, családsegítő és hajléktalanokat ellátó intézményekben a rászorulók részére;
  • biztosítson teljes körű felvilágosítást a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról a pubertáskorú fiatalok számára, védőnők, iskolai szociálismunkások, családsegítő munkatársak, illetve a pedagógusok közreműködésével.

Bakos Bernadett kiemelt célnak nevezte az intim higiéniai termékek hiánya miatti iskolai, munkahelyi hiányzások csökkentését, valamint a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról való felvilágosítást.

Hangsúlyozta:

az Európai Unió 2007 óta ad lehetőséget az úgynevezett tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére, a tagállamok fele pedig élt is ezzel a lehetősséggel.

Magyarországon már a megélhetési válság előtt is kiugróan magas áfát kellett fizetni a nőknek az alapvető női higiéniai termékekért:

Kapcsolódó
Egy laza hónapban is 9500 forintot adóztam, mert gyereket vállaltam
Semmin sem kaszál akkorát az állam, mint a szegények adóján. Az áfát még a 22 hónapos Abigél sem tudta elkerülni. Évek óta téma a gyermekápolási termékek áfacsökkentése, a Fidesz azonban minden alkalommal lesöpri az asztalról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik