Belföld

Orbán Viktor: Napjaink legjobb híre, hogy a Földön kívül is van élet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Interjút adott a Weltwoche című svájci hetilapnak Orbán Viktor, melyben egyebek mellett kifejtette, miért nem tudott Putyin nyugodtan aludni éjszaka, miért lenne geopolitikai sokk, ha Oroszország elveszítené a háborút, továbbá szót ejtett a genderideológusokról is. Pénteken megjelent az interjú teljes szövege a miniszterelnök honlapján, benne olyan részletekkel, melyek az MTI csütörtök délelőtti szemléjéből kimaradtak.

A Weltwoche munkatársai arra voltak kíváncsiak, mi Orbán szerint napjaink legjobb híre, mire a kormányfő úgy válaszolt,

Az, hogy a Földön kívül is van élet.

Ennél bővebb tájékoztatást nem adott a miniszterelnök, sőt később a kedvenc íróját sem nevezte meg. „Egy magyar, nem ismeri” – zárta rövidre Orbán.

A miniszterelnök visszautasította, hogy erőszakkal toboroznának magyarokat az ukrán hadseregbe:

Ukrajnában most mindenkinek be kell vonulnia a hadseregbe, akár ukrán, akár magyar. Nem lehet azt mondani, hogy a magyarokkal rosszul bánnak. Ők ugyanúgy meghalnak, mint az ukránok.

Arról is beszélt, hogy „az engedelmesség parancsa minden oroszt születésétől kezdve elkísér”, ezért a többi államnak erőt kell mutatni, ugyanis „egy katonanemzet soha nem tisztel egy gyenge országot”.

Orbán kifejtette, hogy a keresztény tanítást a politikában is érvényesnek tartja, ahogy „a teremtő rend” létezésében is hisz. Úgy látja, „részt kell vennünk Isten munkájában”, hogy hozzájáruljunk „a jóhoz a világban”. A kálvinizmussal kapcsolatban elmondta, félreértés, hogy a protestáns tiltakozást jelent.

Ez tévedés. Helyesen lefordítva azt jelenti, hogy kiállni valamiért. És én ezt teszem.

– véli Orbán.

A kormányfő a demokráciáról is megosztotta nézeteit:

Egy demokráciában mindent nyíltan meg kell beszélni. Kíméletlen nyitottság: csak ez vezet jó megoldásokhoz. És ha a nyilvános vita nem vezet eredményre, az ember még mindig kérhet tanácsot a feleségétől.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország érdekében megvalósult legnagyobb sikerének azt tartja, hogy hozzájárult ahhoz, hogy egy vesztes országból győztes ország legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik