Belföld

Novák Katalin újra békéltet, ezúttal Prágában

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Találkozik a megválasztott cseh elnökkel, aki szerint válságban a V4-ek csoportja.

Pénteken a cseh fővárosba fővárosba utazik Novák Katalin, katonai tiszteletadással fogadja a  prágai várban Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnök, akinek a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adja át a magyar államfő. A találkozót közös sajtótájékoztató zárja. Novák Katalin a prágai Hrzánsky Palotában a megválasztott cseh köztársasági elnökkel, Petr Pavellel is találkozik – közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

Petr Pavel március 9-én veszi át hivatalát Milos Zemantól. A Magyar Nemzet szerint korábban Novák Katalin meghívta Budapestre az új cseh államfőt, akit gratuláló levelében emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a két ország kétoldalú kapcsolatai minden területen bővültek, de a cél a magyar–cseh együttműködés további erősítené az EU, a NATO és a visegrádi négyek keretében is.

A jelek szerint Novák Katalin prágai útja éppen azért lehet nagyon fontos a magyar–cseh kapcsolatok alakulása szempontjából, az Orbán-kormány oroszbarát gesztusait az elmúlt napokban többször is élesen bírálta Petr Pavel, akinek a nyilatkozati alapján az sem biztos, hogy reális a V4-ek fennmaradása.

Először az euroactiv írt arról, hogy a megválasztott cseh elnök szerint jelenleg a V4-ek országai olyan alapvető dolgokban sem értenek egyet, mint amilyen az Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő kapcsolat. Szerinte ez olyan fundamentális probléma, amely miatt kérdés, hogy Csehországnak továbbra is a csoportban kell-e maradnia. Júliustól Csehország lesz a V4-ek soros elnöke, a hvg360 szúrta ki, hogy Petr Pavel a német Zeitnak adott interjúban arról beszélt, akkor párbeszédet kezdeményez arról, van-e még értelme az együttműködésnek, ha igen, miként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik