Belföld

Medián: 30 év alatt a Mi Hazánk a legnépszerűbb

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A párt arra számít, hogy demográfiai és politikai okokból a következő években a Fidesz menthetetlenül veszít támogatottságából.

A Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb a fiatal választók között, a 18-29 év közöttiek körében 20 százalékon áll – írja a párt honlapján a Medián közvélemény-kutatása alapján. Második a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (19%), harmadik a Momentum Mozgalom (17%). Ebben a korcsoportban a Fidesz 14, a Jobbik 9, a DK 5, az LMP 4, a Mindenki Magyarországa Mozgalom 4, a A Nép Pártján Mozgalom 3, a Párbeszéd 2, az MSZP 1 százalékon áll.

A felmérés ezúttal nem jelent meg a Medián Facebook-oldalán, de a Népszavának Hann Endre közölt adatokat. A lap azért fordult az ügyvezető igazgatóhoz, mert a felmérés először a Kurucinfón jelent meg, miután megkapta egy egyetemi kutatótól. Róna Dániel, a Momentumnak is dolgozó 21. Kutatóközpont igazgatója a Népszavának azt mondta a kutatásról, hogy szerinte az első négy párt bármelyike kijöhetett volna győztesként. Szerinte a fiatalok elégedetlenebbek a régebbi pártokkal, politikusokkal.

A fiatalok egy része egyáltalán nem radikális jobboldali, másik része azonban kifejezetten az – tette hozzá. Róna Dániel szerint a Mi Hazánk felett is van üvegplafon, ha a párt népszerűsége elérné azt a szintet, amit a Jobbik elért 2018-ban, bekerülne a kormány célkeresztjébe.

A Mi Hazánk idéz egy másik kutatást is. A Coninver közvélemény-kutató friss felmérése szerint a biztos szavazó 18-29 évesek között a Mi Hazánk 22 százalékkal áll az élen. A Momentum 19, a Fidesz 18%-kal követi. Ebben a kutatásban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt negyedik, 11 százalékkal. Toroczkai László (képünkön) pártja arra számít, hogy demográfiai és politikai okok miatt a következő években a Fidesz menthetetlenül veszíteni fog a támogatottságából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik