Belföld

Védője szerint jogállamban megengedhetetlen körülmények között tartják fogva Schadl Györgyöt

Jogállamban megengedhetetlen, az uniós előírásoknak nem megfelelő, sőt megalázó körülmények között tartották fogva ügyvédje szerint Schadl Györgyöt, mióta 2022 februárjában váratlanul magánzárkába helyezték át – derül ki a Telex birtokába került nyomozati anyagból.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét képviselő Kardos Éva szerint a fogvatartási körülmények „mélyen sértik az emberi méltóságot, és semmiben sem felelnek meg a jogszabályoknak, illetve az európai uniós előírásoknak”.

Az ügyvéd kiemelte, „senkinek nem könnyű az ilyen fajta életmódváltás”, de szerinte Schadl „kiválóan alkalmazkodott a számára szokatlan börtönviszonyokhoz”. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy védencét közel öt hónappal a letartóztatása után miért kellett magánzárkába tenni, ahol

a fal emberi fekáliával van bekenve, hemzsegnek a poloskák.

Azt írta, Schadl tele volt poloskacsípéssel, továbbá a végrehajtót megviselte az is, hogy „hat órán keresztül próbálta kitakarítani az igencsak szűkre szabott celláját, de teljesen sikertelenül”.

A védő a beadványban azt is kijelenti,

elfogadhatatlan, hogy amíg Védencem bűntársa változatlanul parlamenti képviselő és az Esztergom feletti ingatlanában szabadon él és intézi ügyeit, addig Védencemet nemcsak hogy letartóztatásban tartják, hanem minden ok nélkül majd öt hónapos letartóztatási idő után magánzárkába helyezik.

Schadl Györgyöt 2021 novemberében állították elő, majd tartóztatták le, miközben Völner Pál azóta is szabadlábon védekezhet. Noha igazságügyi államtitkári posztjáról lemondással távozott, parlamenti mandátumát a ciklus végéig, 2022 májusáig megtartotta.

Kardos Éva a Telexnek azt írta, hogy panaszukat a BV intézetparancsnoka alaptalannak találta és elutasította.

Kapcsolódó
Mi lesz Schadl György és Völner Pál stratégiája a bíróság előtt?
A vád szerint korrupt módon kinevezett bírósági végrehajtók többsége és egy fontos közreműködő is bűnösnek vallotta már magát. Mint tudósítónk fogalmaz, innen szép nyerni: hogyan próbálják meg mégis a Schadl-Völner per főszereplői az első szereplésük alapján? Első kézből podcast.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik