Belföld

HVG: tovább csúsztatja a Fidesz a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról szóló szavazást

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tovább csúszik a svéd és a finn NATO-csatlakozás magyar parlamenti jóváhagyása. Az eredetileg a jövő hétre tervezett zárószavazást a legújabb tervek szerint két héttel, a március 20-ával kezdődő hétre tolnák – tudta meg a hvg.hu. A lap úgy tudja, Kövér László fideszes házelnök mindezt a csütörtöki házbizottsági ülésen, fél tizenegykor ismerteti majd a frakciókkal.

A lap birtokába jutott friss ülésterv szerint

a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló előterjesztés zárószavazása a március 20-i héten lesz a bizottsági jelentések vitája és az összegző módosító javaslatról szóló szavazás után.

Az előző házbizottsági verzióban a március 6-i héten lett volna zárószavazás. Az új ütemterv értelmében ezen a héten két szakbizottságon (a külügyin, valamint a honvédelmi és rendészetin) mennek át majd az előterjesztések.

Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét már július 5-én elfogadták Brüsszelben. Azóta a 30 NATO-tagállam parlamentjei közül csak a török és a magyar nem ültette még át saját jogrendjébe a bővítést, amihez viszont az összes tagállam jóváhagyása kell.

A képviselők szerdán vitáztak először Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról, melyen egyébként a Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy támogatják a NATO-bővítést.

Mint ismert, múlt héten Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető jelentette be, hogy a kormánypártok balatonfüredi frakcióülésén vita alakult ki a NATO-bővítésről, ugyanis szerintük a felvételt kérő országok „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot”. A rendezés érdekében tárgyalódelegációt küldenek a két országba, Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezetésével. A nem hivatalos parlamenti delegáció tárgyalásainak semmilyen jogi kötőereje nincs, így látogatásuk eredményét legfeljebb döntéselőkészítő tapasztalatként hasznosíthatják a kormánypárti képviselők a szavazáskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik