Belföld

Így értékelné a Belügyminisztérium a tanárokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerdán küldte ki Belügyminisztérium az iskoláknak a pedagógus teljesítményértékelési rendszer koncepcióját, amelyből egy példány a 24.hu szerkesztőségébe is eljutott.

A 14 oldalas oldalas, gimnáziumokra vonatkozó dokumentum szerint a tantestület tanárait három kategóriába sorolják majd az értékelés alapján kapott pontszámok alapján. (Időközben megkaptuk az általános iskoláknak elküldött koncepciót is, amely pár apró eltérést leszámítva szóról-szóra megegyezik a gimnáziumoknak elküldött anyaggal.)

 • átlag feletti teljesítmény (a legjobb 25 százalék)
 • átlagos teljesítmény (középső 50 százalék)
 • átlag alatti teljesítmény (alsó 25 százalék)

Az értékelés alapján kerülhet sor béreltérítésre, illetve fejlesztési szükséglet megfogalmazására, az alábbiak szerint:

 • átlag feletti teljesítményt nyújtók esetén többletjuttatás adandó;
 • átlagos teljesítményt nyújtók esetén egyedi indoklás alapján van lehetőség többletjuttatásra, ha egyébként az érintett pedagógus elérte legalább a megszerezhető pontszám 70%-át;
 • átlag alatti teljesítményt nyújtók esetén többletjuttatást nem adható, a fejlesztés eszközeit az értékelőnek az értékelttel közösen meg kell fogalmaznia és rögzítenie (például továbbképzésen való részvétel, óralátogatások).

A tanárokat tíz, az intézményvezetőket pedig nyolc szempont szerint értékelik és három, illetve 4 teljesítménycélt kötnek ki minden egyes pedagógusnak és vezetőnek. A teljesítménycélok között többek között tanulmányi versenyeken való részvétel, tanulócsoportok indítása, kulturális programok szervezését sorolták fel.

A tanároknál a következő értékelési szempontokat sorolja fel az anyag:

 1. eredményesség, hatékonyság (18 pont)
 2. munkaterhelés, terhelhetőség (10 pont)
 3. pedagógiai, szakmai minőség (6 pont)
 4. tanulók, munkatársak értékelésének rendszeressége, megfelelősége (5 pont)
 5. munkafegyelem, határidők betartása (5 pont)
 6. kommunikáció, szakmai együttműködés (5 pont)
 7. tehetséggondozás, felzárkóztatás (5 pont)
 8. kapcsolat szülőkkel, családokkal (5 pont)
 9. motiváció, elkötelezettség, etikus magatartás (5 pont)
 10. egyedi intézményi értékelési szempont (6 pont)

A fenti tíz szempontra összesen 70 pontot kaphatnak, a három teljesítménycélért pedig 3-szor tíz pont kapható, vagyis 100 pontot lehet szerezni.

Olvasóink külön felhívták a figyelmet arra, hogy akár egy beázott plafon miatti sajtónyilvános panasz vagy Facebook poszt is releváns lehet a pontozáskor, ami befolyásolhatja az esetleges többletjuttatás megállapítását: az etikus viselkedés egyik mérőeszköze

az intézmény jó hírének erősítése a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben

– idéztek a dokumentum szövegéből. – Ez a dokumentum biztosan nem alkalmas arra, hogy a pályát vonzóbbá tegye, és megszüntesse a közoktatás legalapvetőbb problémáját, a tanárhiányt – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik