Belföld

A mentős dolgozók is felháborodtak az orvosi kamara szétverése miatt

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Szolidaritási nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Mentődolgozók Országos Szövetsége (MOMSZ) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogköreinek megcsonkítása miatt. A kormány egy rövid PR-támadás után egy kivételes gyorsasággal elfogadott törvényjavaslattal kedden jelentősen megkurtította a MOK jogköreit.

Felháborodással és megdöbbenéssel vettük tudomásul a Magyar Orvosi Kamara ellen indított koncepciós támadást

– írták a mentősök. Az Rtl.hu cikke szerint a nyilatkozatban az is olvasható, hogy

a kormány egy köztestület ellehetetlenítésével erőszakosan érvényesíti akaratát, ezzel félredobva a XXI. század demokratikus értékeit, a társadalmi konszenzusra való törekvést, a párbeszéd ismételt elmaradása mellett.

A mentősök elfogadhatatlannak tartják, hogy egy érdekvédelmi szervezet tevékenységét akadályozzák. Szerintük a kedden megszavazott törvényt sem az egészségügyi dolgozók, sem a betegek érdekében nem lehet előremutatónak nevezni, az csupán a hatalom erőfölényével való visszaélése, amely az orvosok megfélemlítésére, amely az egészségügy helyzetének további rontására alkalmas.

A nyilatkozatban félelmüket is kifejezik, hogy az intézkedés logikája alapján más érdekvédelmi szervezeteket is ellehetetleníthet a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik