Belföld

A Külügyminisztérium épületével szemben lesz az „Ukrán függetlenség tere”

A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete elfogadta Berg Dániel alpolgármester előterjesztését, amelynek alapján az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést kapja Víziváros egyik közterülete.

Az eddig névtelen közterület az ukrán nemzeti költőről elnevezett Tarasz Sevcsenko tér közvetlen szomszédságában található, a Szent Flórián vértanú görögkatolikus templom mellett, a Külügyminisztérium épületével szemben.

Vlagyimir Putyin hadserege egy éve szállta meg jogtalanul Ukrajnát. Az ukrán néppel való szolidaritás méltó kifejezése, hogy kerületünk egy közterület elnevezésével állít emléket a háború áldozatainak, és tiszteleg ukrán szomszédaink hősies szabadságharca előtt. Az évfordulóra való megemlékezésen túl az elnevezés Ukrajna nemzeti és állami függetlenségére, területi szuverenitásának sérthetetlenségére is utal

– írta közösségi oldalán Berg.

Hozzátette, „a II. kerület következetesen kiáll ukrán és kárpátaljai magyar szomszédaink mellett.”

Őrsi Gergely polgármester és a képviselő-testület tagjai egy éve, a háború kitörését követően, illetve idén is közösen helyezték el a béke virágait a Tarasz Sevcsenko téren a kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetőivel. A II. kerület az elsők között ajánlotta fel szálláshelyként üdülőit a háború elől menekülőknek, a helyi polgárok pedig adományaikkal segítették és segítik a háború által sújtott közösségeket, áll a közleményben.

A hatályos jogszabályok szerint a mai döntést követően Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése a Fővárosi Ukrán Önkormányzat támogatásával dönthet majd a közterület elnevezéséről. Az előzetes egyeztetések során üdvözölték a kezdeményezést a II. kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Fővárosi Ukrán Önkormányzat vezetői, valamint Balog István, Ukrajna ideiglenes ügyvivője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik