Belföld

Semjén tavalyi törvénymódosítása alapján elvenné a kübekházi iskola épületét a katolikus egyház

Igényt tart a katolikus egyház a kübekházi iskola és óvoda épületének tulajdonjogára, így az az önkormányzattól az egyházra szállhat egy tavaly decemberi törvénymódosítás alapján – közölte az RTL Híradója. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítás újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt méghozzá úgy, hogy

az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyeket korábban nem kértek vissza, mert nem tudták volna őket fenntartani, vagy olyanokat, amelyek nem is voltak soha egyházi tulajdonban.

A riport szerint a Kübekházi intézményt 13 éve működteti a katolikus egyház, a polgármester szerint idáig nagyon jól működtek együtt.

Evőeszközöket vettünk az óvodásoknak, most készül a sószobájuk, a fejlesztőszobájuk, az öltözőjük, a vezetői irodájuk. És akkor derült égből villámcsapásként ért bennünket, hogy a törvény erejénél fogva, ha az egyház bejelenti az igényét, akkor nincs apelláta, az önkormányzatoknak föl kell tartani a kezüket, és át kell adni az ingatlanvagyont

– mondta a RTL Híradónak Molnár Róbert. A polgármester elmondása szerint hétfőn érkezett a Szeged-Csanádi Egyházmegye levele a püspök aláírásával, hogy igényt tartanak a kübekházi iskola és óvoda 450 millió forintot érő épületeire. A polgármester erre azt mondta:

Teljes bizonytalanságba kerülnek az önkormányzatok, hogy bemehetnek-e majd abba az épületbe, lesz-e beleszólásuk a programokba, a különböző szabadidős tevékenységekben igénybe veheti-e majd az önkormányzat az az épületet? Attól félek, hogy nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik