Belföld

Novák Katalin bejelentette, mikor jön Magyarországra Ferenc pápa

Novák Katalin jelentette be Facebook-oldalán a nagy hírt, amit az utóbbi napokban már sejteni lehetett: ismét Magyarországra érkezik a pápa.

A köztársasági elnök azt írta,

örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat, és április 28-30. között Magyarországra látogat! Szeretettel várjuk a Szentatyát!

Erdő Péter közleményében azt írta, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között Magyarországra látogat, és külön öröm, hogy a pápával tartandó találkozások színhelye Budapesten lesz.

Szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat

– fogalmazott Erdő Péter, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a találkozás Szent Péter utódjával döntő lépés lesz azon az úton, „amelyen együtt járunk Krisztus felé.”

A katolikus.hu-n megjelent egy program is, eszerint április 28-án 11 órakor lesz ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren, majd Ferenc pápa előbb Novák Katalinnal, utána Orbán Viktorral találkozik.

A Szentatya 12 óra 20 perckor a Karmelita kolostorban mond majd beszédet, este pedig püspökökkel, papokkal találkozik a Szent István Bazilikában, ahol szintén beszédet mond.

Másnap, április 29-én szombaton magánlátogatást tesz Ferenc pápa a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, találkozón vesz részt az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel, majd délután fiataloknak mond beszédet a Papp László Sportarénában.

Vasárnap, április 30-án szentmisét tart a Kossuth Lajos téren, délután pedig az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán. 17 óra 30 perckor tartják a hivatalos búcsúztatását, a pápa Budapestről Rómába utazik majd.

Ferenc pápa egyszer már járt Magyarországon, 2021. szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta. Akkor csupán néhány órát töltött Budapesten, de ez idő alatt találkozott az egyházi felekezetek vezetői mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János akkori köztársasági elnökkel.

Tavaly augusztusban Áder utódja, Novák Katalin Rómában találkozott a római katolikus egyházfővel és akkor egy meghívólevelet is átadott, remélve, hogy a látogatást sikerül 2023 első felében lebonyolítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik