Belföld

Gázos földszerzés miatt kap levelet Orbán Viktor

Lehoczky Péter / MTI
Lehoczky Péter / MTI
A békési gázmező miatt „kártalanított” tulajdonos 58 ezer forintot kapott földjéért.

Sarkad és Méhkerék között egy mezőgazdasági területen gázkutat fúrtak, miután a kormány úgy döntött, növelné a hazai földgáz-kitermelést. Az addig mezőgazdasági művelésben lévő föld egy részét a gázkút céljaira kihasították, arra bányaszolgalmi jogot alapítottak. A tulajdonos a Legfőbb Ügyészséghez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, mert eddig csak részsikereket ért el – írja a Narancs.hu.

A megyei ügyészség azt a panaszát alaposnak találta, amely szerint tulajdonosi hozzájárulás nélkül adták ki a kivitelezési engedélyt, azt nem, amely hiányolta az előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt. A tulajdonos szerint jó minőségű, egybefüggő, 13-14 hektáros mezőgazdasági földterülete a gázkitermelés közvetett és közvetlen hatásai miatt gyakorlatilag elértéktelenedett, forgalomképtelenné vált. Azt várja, a Legfőbb Ügyészség mondja ki, kell-e ilyen esetben előzetes környezetvédelmi hatástanulmány.

A gázkúthoz kihasított földért kapott 58 ezer forintot nevetségesnek tartja.

Pert kezdeményezett a Szegedi Törvényszéken egy tisztességes kártalanítási összegért. Levelet írt a kormányfőnek, a főispánnak arról, hogy a szénhidrogén-bányászat nemzetgazdasági jelentőségű, de az kirívóan jogsértő, ha a beruházást magántulajdonú termőföldön, szinte zéró kártalanítás ellenében valósítják meg. Jelezte. arról, hogy a szolgalmi jog alapítása után mekkora kártalanítás jár a földtulajdonosoknak, a szénhidrogén-bányászatban nagy tapasztalatokkal rendelkező országok gyakorlata alapján kellene dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik