Belföld

A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára is csatlakozik az érettségi bojkotthoz

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára, a tantestület közel fele csatlakozik azokhoz a pedagógusokhoz, akik nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában, egészen addig, amíg a kormány nem foglalkozik a tanárok 9 pontos követelésével. A pedagógusok Facebookon közzétett üzenete szerint mindez azt jelenti, hogy

  • sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában,
  • sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt,
  • és elnöki feladatokat sem vállalnak a középszintű érettségi vizsgákon.

Ezzel együtt a saját diákjaikat leérettségiztetik.

Mint írják:

ezzel a törvényes eszközzel kívánjuk jelezni, hogy a látszólagos csend ellenére a problémák megoldására továbbra sem kaptunk semmilyen konkrét, egyeztetésen alapuló választ.

A feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2. „Így több mint két hónap áll rendelkezésére a kormányzatnak, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére” – olvasható a közleményben.

A tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanárának kezdeményezéséhez eddig már csatlakoztak tanárok az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából.

A kilenc pontos követelés részeként a tanárok egyebek mellett azt kérik a kormánytól, hogy szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, megfélemlítését, kezdjenek velük érdemi párbeszédbe, legyen kisebb a terhelés a diákokon és tanárokon, hozzanak létre önálló oktatásügyi minisztériumot és legyen érdekérvényesítésre alkalmas sztrájkjoga a pedagógusoknak.

(Telex)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik