Belföld

Szijjártó: A külügy dolgozik Orbán kijevi útjának előkészítésén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ha kapok meghívást és előzetesen meg tudunk állapodni a látogatás érdemi témáiról, időpontjáról, akkor szívesen megyek Kijevbe, de ilyen meghívás eddig még nem érkezett – válaszolta az Index kérdésére Szijjártó Péter külügyminiszter. A politikus többször is járt Moszkvában, legutóbb pedig Minszkbe utazott, ennek kapcsán kifejtette, „nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat ahhoz, hogy az egymással szembenállók valamikor is érdemben tudjanak tárgyalni”. Fehérorosz tárgyalópartnerének is arról beszélt, hogy ne hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek a háború időbeli, vagy földrajzi kiterjedését eredményezhetik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője azt mondta, hogy Minszkben oroszokkal nem tárgyalt. – Ha én bármikor akarok tárgyalni az oroszokkal, akkor tárgyalok, nem kell ahhoz nekem egy harmadik országba repülnöm – jelentette ki Szijjártó Péter.

A kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem látogatott el eddig Kijevbe, azt felelte:

amikor a látogatás időszerű lesz, akkor el is fog utazni a magyar kormányfő, a külügy jelenleg dolgozik ennek előkészítésén.

Szijjátó Péter beszélt arról is, hogy ha az ukránok visszaállítanák a magyar kisebbségek eredeti jogait, akkor „mi nem blokkolnánk, hanem hozzájárulnánk az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottság összehívásához. Ezt a kérdést mi világosan a magyar kisebbség ügyéhez kötjük”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik