Belföld

Greenpeace-akció a Karmelita kolostárnál, Orbán erkélyénél

Greenpeace / Facebook
Greenpeace / Facebook

Gáz, függőség: elég! – ezzel a szöveggel tettek ki Orbán Viktor karmelita kolostorban lévő hivatalánál, a városra néző erkélyre egy molinót a Greenpeace aktivistái.

Szerintük a kormányzat válaszai teljesen hibásak az energiaválságra, azok nem a megoldáshoz, hanem csak még jobban elmélyülő válsághoz vezetnek.

Az orosz földgáz második legnagyobb európai uniós vásárlójaként nem csökkent érdemben Magyarország fosszilis függősége.

– írta a környezetvédő szervezet a Facebook-on, követelve, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen olyan megújulós és energiahatékonysági programokat, melyekkel gyorsan csökkenthető az ország földgáz- és általában fosszilisenergia-felhasználása.

– Radikális takarékosságra, gyors zöld átállásra van szükség, mert ez az ország alapvető érdeke – véli a Greenpeace.

A szervezet honlapján közölt írás szerint az energiaválság egy éve alatt csak tovább korlátozták a megújuló energiaforrásokat, és nem kezdeményeztek programokat az energiafelhasználás hosszú távú csökkentésére. Ehelyett a magyar költségvetésből továbbra is számolatlanul ömlik a pénz az éghajlatot károsító, háborúkat okozó gáz, olaj és szén felhasználásába. A szervezet által idézett adatok szerint az orosz elnök háborújának kezdete óta az Európai Unióban Magyarország vásárolta a második legtöbb földgázt Oroszországtól (Németország után).

Miközben a kormány szerint már így is 85 százalékban függ Magyarország az orosz földgáztól, az erre költött több, mint 2100 milliárd forint azt jelenti, hogy minden magyar háztartás akarata ellenére átlagosan mintegy 537 ezer forinttal járult hozzá a függőség értelmetlen és érthetetlen fenntartásához az elmúlt egy év alatt.

A Greenpeace ezért azt követeli a kormánytól, hogy a klímavédelem szempontjait is figyelembe véve, legkésőbb 2035-ig vezessék ki a gázt, és helyette klímabarát, békés, megújuló energiaforrásokból biztosítsák az ország energiafelhasználását.

A szervezet szerint az alábbi megoldásokra volna mielőbb szükség, amelyekkel gyorsan és jelentősen lehetne csökkenteni a gázfüggőséget:

  • Az újabb elvesztegetett év után a lehető leggyorsabban, az érintettek bevonásával fel kell oldani a szélenergia terjedését akadályozó intézkedéseket.
  • Fel kell számolni a napenergiás rendszerek telepítését korlátozó intézkedéseket mind a lakossági, mind a kereskedelmi szektorban.
  • Hosszú távú, a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan felhasználó, kiszámítható támogatási programokat kell indítani a lakó- és középületek energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásaihoz.
  • Ezeket a programokat azokból a forrásokból kell finanszírozni, amelyeket a magyar állam a fosszilis függőséget fenntartó beruházásokra (pl. szénkitermelés növelése, Mátrai Erőmű termelésének növelése és üzemidejének meghosszabbítása, földgázkitermelés növelése), vagy a jelenlegi válság kezeléséhez semmilyen megoldást nem nyújtó Paks II. projektre költ.
  • Fel kell hagyni a gázfüggőséget bebetonozó, alapjaiban téves „rezsicsökkentési” politikával. Az erre szánt állami forrásokat, beleértve a MOL-tól és más cégektől beszedett extraprofit adót is, az energiaárak szociális alapú kompenzációja mellett ugyancsak a megújulós és energiahatékonysági és -takarékossági programok finanszírozására kell fordítani.

„A kormány energiapolitikája káros és hibás, mert az a fosszilis függőség politikája” – nyilatkozta a portálnak Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse. Szerinte a magyar embereket köldökzsinórként Oroszországhoz kötő gáz- és olajvezetékek függőségben tartják az országot, miközben az elszállt energiaárak elviselhetetlen terhet jelentenek a lakosságnak és az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik