Belföld

Népszava: a rezsitámogatásért cserébe a kormány elveheti az önkormányzatoktól a közvilágítást

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Népszava értesülése szerint kormány a rezsitámogatás fejében átvenné a közvilágítást az önkormányzatoktól. A lap úgy tudja, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként egyeztetett Orbán Viktorral arról, milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól.

A Karmelitában „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

Szita és Orbán arról is megegyezett, hogy az első rezsikompenzációs körben a közepes méretű megyei jogú városok, mint amilyen például Kaposvár, 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli összeget kaphatnak.

Szita Károly nem kívánta kommentálni a közvilágítás államosításáról szóló híreket, de hozzátette, hogy „ha majd publikus lesz, elmondja”. A Népszava kereste az Energiaügyi Minisztériumot is, választ azonban nem kaptak.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az önkormányzatok nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt: az áramtermelés és kereskedés eleve állami monopólium, az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják. Ezzel megszabadulnának a korszerűsítés terhétől is.

Az elmúlt években több önkormányzati feladatot is átvett a kormány: az iskolák és a kórházak bekebelezése után a szemétszállítás, majd a víziközművek és a történelmi termálfürdők kerültek célkeresztbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik