Belföld

Lakmusz: a hatvan évnél fiatalabb háziorvosok száma megegyezik az ennél idősebbekével

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A háziorvosok kevesebb mint 7 százaléka 40 év alatti – közölte nemrég a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Jelenleg országszerte mindössze hat olyan háziorvos van, aki nem töltötte még be a 30. életévét. A kamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a 30 év alattiak létszáma azt mutatja meg, hogy az elmúlt 2-3 évben az egyetemről kikerülve hányan gondolták úgy, hogy érdemes a háziorvosi képzést választaniuk, és a 3 éves képzést befejezniük.

A hír után a Lakmusz részletes adatokat kért a MOK-tól a háziorvosok életkoráról. A számokból kiderült, hogy

  • 35 év alatt összesen 64 háziorvos dolgozik az országban, miközben 63 olyan háziorvos is szerepel az adatbázisban, aki elmúlt 84 éves (ketten közülük 90 és 95 év köztiek);
  • a 60 évnél fiatalabbak létszáma közel azonos az ennél idősebbekével, ami azt jelenti, hogy nincs elegendő utánpótlás, a szakma elöregedett.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2023 februárjában 691 betöltetlen (felnőtt, gyerek és vegyes) praxis van Magyarországon.

Köztük volt 17 olyan is, amely 2004 október elseje óta, azaz több mint 18 éve üresen áll.

Kapcsolódó
„Köt az orvosi eskünk, de nincs más eszköz a kezünkben” – még bizonytalan a sorsa a jövő héten induló új ügyeleti ellátásnak
Két megyében is március 1-jén vezetnék be a háziorvosok új ügyeleti rendszerét, de még most is sok a bizonytalanság, mert az érintettek Győr-Moson-Sopronban és Szabolcsban is annyira elégedetlenek, hogy hajlandók részt venni a kamara nyomásgyakorló akciójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik