Belföld

Pressman: Igazán visszataszító Amerika-ellenes retorikát produkál a kormánysajtó

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar kormánnyal komoly, pragmatikus, biztató és bensőséges a párbeszédem – nyilatkozta a Hvg.hu-nak adott interjújában David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata megjegyezte, csak az utóbbi két hétben vagy fél tucat magyar miniszterrel beszéltem.

Szerinte ezzel párhuzamosan vele kapcsolatban „valóban «nagy a zaj» a kormány ellenőrzése alatt álló médiában”.

Nem is igazán a személyes jellegű támadások aggasztanak bennünket a kormányzati médiában, hanem az ott átszűrődő orosz propaganda, s hogy onnan nem tudni meg, hogy Magyarország barátai és szövetségesei vagyunk

– mondta Pressman, hangsúlyozva, nem célja, hogy közellenségként tekintsenek rá Magyarországon. Hozzátette azonban, hogy az USA mostanság szókimondó a magyar kormánnyal való kapcsolatában, és a felelősségük „problémásként és Amerika-ellenesként azonosítani a kormány ellenőrzése alatt álló médiában megjelenő igazán visszataszító Amerika-ellenes retorikát”.

David Pressman beszélt arról is, hogy a világ rendkívüli következményekkel járó időket él, és Putyin Ukrajna elleni agressziója nagyon jelentős, de csak az egyik példája azoknak a kihívásoknak, amelyekkel mindannyian szembesülünk, s amelyekkel szemben a barátainkkal és szövetségeseinkkel egységben kell fellépnünk. – Hogy Amerikának ebben szerintem különleges felelőssége és szerepe van? Természetesen igen, s ennek tudatában vagyunk – mondta a nagykövet.

A diplomatának több csörtéje is volt kormányzati szereplőkkel is. Szerinte ugyanis a magyar kormány tagjai gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz „tűzszüneti” javaslatokig továbbra is a Vlagyimir Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják.

Szijjártó Péter külügyminiszter erre azt mondta, hogy „teljes mérték érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”. Reagálásában Pressman kifejtette, hogy Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«.

Pressman bírálták amiatt is, hogy találkozott az Országos Bírói Tanács bíráival, de a diplomata egy kvíztesztet is közzé tett, amelyben a magyar kormányzati és médiaszereplők, illetve Putyin kijelentéseit kellett eltalálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik