Belföld

Novák Katalin: „Alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát”

MTI / Sándor-palota / Bartos Gyula
MTI / Sándor-palota / Bartos Gyula

Magyarország képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök vett részt a Bukaresti Kilencek (B9) varsói találkozóján, ahol Joe Biden amerikai elnök többek között kijelentette: az Egyesült Államok szó szerint meg fogja védeni a NATO minden centiméterét.

A B9 az észak-atlanti katonai szövetség területének keleti részén lát el védelmi feladatokat. A szűkebb szövetség tagja Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia.

Az MTI-nek megküldött közlemény szerint Novák Katalin azt mondta: A NATO, a közös védelmi szövetség egyértelműen a megfelelő keret, amelyben hatékony a védelmi együttműködés, valamint

alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát, s ezt Magyarország teljes mértékben támogatja.

Novák Katalin elmondta: 2022. február 24. óta a helyzet világos: minden országnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Szerinte EU-tagállamként, különösen a B9-esen belül arra is koncentrálni kell, hogy növeljük saját katonai képességeink szintjét.

A köztársasági elnök bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan NATO-taggá válik.

Hangsúlyozta: Joe Biden amerikai elnök jelenléte a B9 találkozón nagyszerű lehetőség a béke iránti közös elkötelezettség megerősítésére.

Kitért emellett az Ukrajna területén élő kisebbségek jogainak védelmére. Mint mondta, ebben a kérdésben sokat kell tennie egy olyan országnak, amely arra törekszik, hogy az Európai Unió tagja legyen.

Beszélt arról is, hogy Magyarország menedéket ad az Ukrajnából menekülő embereknek, erős humanitárius és orvosi támogatással van jelen a helyszínen is a bajba jutott szomszédos országban.

A plenáris ülésen Novák Katalinon túl Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Klaus Johannis román köztársasági elnök, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Rumen Radev bolgár elnök, Egils Levits lett elnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Alar Karis észt elnök szólalt fel.

Novák a közleményben megemlékezett a varsói érsekkel folytatott szerdai találkozójáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik