A következő élő közvetítés része Korábbi gondolataival, kiszólásokkal és vármegyebérlettel évértékelt Orbán Viktor

„Nyugaton mindenki a háború pártján áll”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, csak egyetlen választás van, ki kell maradni az orosz-ukrán háborból – szögezte le a kormányfő. De szerinte ez nem lesz egyszerű, mert a nyugati világ részei vagyunk, az EU és a NATO része.

Ott pedig mindenki a háború pártján áll, vagy legalábbis úgy látszik

– mondta.

Majd feltette a kérdést, maradhat-e egyedül Magyarország a béke pártján. Erkölcsileg helyes-e kimaradni a háborúból? Mint mondta, ez a meggyőződése.

Közölte, Oroszország megtámadta Ukrajnát, mi pedig segítjük az ukrán menekülteket. De az is látható, hogy nem a jó és a rossz, hanem két szláv nép vív háborút. Ez az ő háborújuk, nem a mienk – mondta.

Hozzátette, elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez, de ez nem kerülhet a magyar érdekek fölé.

Mi nem szállítunk fegyvert, nem szakítjuk meg a kapcsolatot Oroszországgal, és a pénzzel is csínján bánunk

– mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szakítjuk meg az orosz kapcsolatainkat, így a gáz, olaj, atomenergiai megállapodások érvényben maradnak, mert ez Magyarország érdeke.

Beszélt arról is, hogy nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket tegyenek szankciós listára: szerinte épp elég, hogy művészek és sportolók így jártak.

Kapcsolódó
A KGB-nek dolgozott az Orbánék által megvédett Kirill pátriárka Svájcban
Tavaly az Orbán-kormány mentette meg Kirill orosz pátriárkát az uniós szankcióktól.

Az esélyekről szólva azt mondta, szerinte a háború megmutatja, hogy Oroszországnak semmi esélye nem lenne a NATO-val szemben. Szerinte az orosz hadsereg nincs abban a helyzetben, hogy megtámadja a NATO-t. Mint mondta, már régen javasolták a közös EU-s hadsereg felállítását.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik