A következő élő közvetítés része Korábbi gondolataival, kiszólásokkal és vármegyebérlettel évértékelt Orbán Viktor

Infláció: „a bajt Brüsszel hozta ránk”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kormányfő az inflációval folytatta. Azt mondta,

a bajt Brüsszel szabadította ránk az energiaszektort érintő szankciókkal.

Ezt szerinte szankciós inflációnak hívják, amivel Európát találták el, noha Oroszországot célozták. Pedig – mint mondta – korábban megígérték, hogy ez el fogja hozni a háború végét. De nem így lett. Sőt – idézte fel – az elején még arról volt szó, hogy az energiahordozókra nem terjesztik ki a szankciókat, mégis megtörtént.

Közgazdasági egyszeregy, hogy a megugró energiaárak emelkedésével mindennek az ára megugrik, különösen ha az energiát importból keresztül szerzi be egy ország. A kormányfő számítása szerint a szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben. Ezt az összeget Orbán értelmezésében a vállalatok költhették volna béremelésre, az állam adócsökkentésre, vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra. De – folytatta – Brüsszelből segítség helyet csak újabb szankciók jönnek, és olyan pénzt sem kaptunk meg 2022-ben, amit a tagállamok közösen vettek fel hitelként, amit mi is törlesztünk majd.

Majd hozzátette,

a magyar jogállamot bolházzák, pedig az Európai Parlamentnél kellene ügyeletet tartania a rabomobilnak

– utalt ezzel az EP-t érintő korrupciós ügyre. Ennek kapcsán azt mondta, a tagállamoknak kellene felügyelniük Brüsszelt és nem fordítva.

Egyebekben megjegyezte, hogy egy átlagos család Magyarországon – a kormány beavatkozásának következtében – havi 181 ezer forintot spórol a rezsin. A kamatstop pedig 350 ezer embert véd, a stopnak is maradnia kell, hiába szüntetné meg szerinte „a baloldal”.

Szajki Bálint / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik