Belföld

Nem szavaztak az oroszokra kedvezőtlen állásfoglalásokról a fideszes EP-képviselők

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP
A háborút elítélő állásfoglalásról szóló szavazástól a Fideszen kívül egységesen csak két szélsőbaloldali párt maradt távol.

Két állásfoglalást is nagy többséggel fogadott el még csütörtökön Oroszországgal kapcsolatban az Európai Parlament, ám a fideszes EP-képviselők ezek közöl egyiket sem szavazták meg – derül ki a Political Capital cikkéből.

  • Az egyik az Oroszország által Ukrajna ellen egy éve indított invázióról szól,
  • a másik a közismert orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij embertelen fogvatartási körülményeiről.

Az első állásfoglalást a 705 fős testületben 444 támogató szavazattal, 26 ellenében, 37 képviselő tartózkodása mellett fogadták el az európai parlamenti képviselők.

A Navalnij embertelen fogvatartási körülményeit elítélő állásfoglalást mindössze 17 képviselő ellenezte, 33-an tartózkodtak a szavazástól, és 497 támogatták. A Fidesz EP-képviselői egységesen nem szavaztak egyik kérdésben sem.

Pedig a Fidesz európai parlamenti képviselői kifejezetten aktívak voltak az évfordulós állásfoglalás kapcsán. A szerdai vitában felszólalt például Bocskor Andrea, aki elmondta, hogy elítélik Oroszország jogtalan háborúját, és kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. A fideszes képviselőnő emellett azonban arra is kitért, hogy a múlt decemberben elfogadott ukrajnai kisebbségi törvény továbbra sem felel meg a jogegyenlőség elvének, ezért módosításra szorul.

A szavazás napján a fideszes képviselőcsoport sajtóközleményt is kiadott, ebben zsákutcának nevezték az állásfoglalást, és a már ismert módon a szankciókkal és a „békével” kapcsolatos álláspontjukat ismételgették. Ez a közlemény tanúsága szerint elegendő indokul is szolgált a szavazástól való távolmaradásra. A Navalnijról szóló állásfoglalás ügyében ugyanakkor még csak közleményt sem adtak ki.

A Fidesz által többször alkalmazott gyakorlat, hogy képviselőik egységesen távol maradnak a szavazástól, nem egyedi, de viszonylag ritka az EP-ben.

A csütörtöki szavazásokon a Fideszen kívül – nem számítva a csupán 1-2 képviselővel rendelkező pártokat –, csak a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza), valamint a Bolgár Szocialista Párt (BSP) maradt távol a háborút elítélő állásfoglalás összes módosítójáról és a végső szövegről szóló szavazástól.

Az Alekszej Navalnij fogvatartásának körülményeit elítélő állásfoglalás esetében ugyanakkor csak a Fidesz járt el így. A bolgár szocialisták csak a végszavazáson nem voksoltak, a három módosítóban viszont még ők is részt vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik