Belföld

Az agrárminiszter szerint minden igénylő önkormányzat megkapta a szociális tűzifát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak Európában, az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Emiatt most még nagyobb jelentőséggel bír a szociálistűzifa-program, amely az 5000 fő alatti településeken élő rászoruló családoknak nyújt segítséget

– mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön a közösségi oldalán, amit az MTI szemlézett.

A tárcavezető kifejtette, a Belügyminisztérium által meghirdetett program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kapott és kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a program megvalósításából. A programban évente 80-90 százalékban az állami erdőgazdaságoktól vásárolnak a nyertes intézmények – tette hozzá a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, hogy minden igénylő önkormányzathoz eljutott a szociális tűzifa.

Az erdőgazdaságok 2115 önkormányzatnak mindösszesen 210 426 köbmétert (200 091 köbméter kemény lombos, 10 335 köbméter lágy lombos) tűzifát adtak át, tehát maradéktalanul kiszolgálták a teljes igényelt mennyiséget.

A legtöbb megrendelés a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó Nyírerdő Zrt. és Északerdő Zrt.-hez érkezett. Az erdőgazdaságok eközben országosan a tűzifa programban is folyamatosan teljesítik a lakosság kiszolgálását, emelte ki a tárcavezető.

A nyáron bejelentett rezsiemelés hatására sokan fordultak vissza a fatüzeléshez, ami csak még feljebb nyomta az egyébként is magas tűzifaárakat. A baranyai Varga és a tolnai Jágónak falvakban kérdeztük a helyieket a tűzifaprogramról:

Kapcsolódó
Tűzifáztunk Baranyában: hiába a kedvezményes állami fa, ha nem tudják egyben kifizetni
Két dél-dunántúli településen mértük fel a tűzifa-helyzetet: van, aki már hitelbe veszi a tüzelőt, másnak a fél nyugdíja elmegy rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik