Belföld

Van is gyógyszerhiány, meg nincs is a szakértő szerint

Gyakorlatilag az elmúlt 30-35 évben nem fordult elő Magyarországon vagy Európában gyógyszerhiány. Új számunkra ez a helyzet

mondta az RTL Híradónak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, aki szerint mind az orvostársadalom, mind a betegek számára ismertetlen a kialakuló új állapot, amelyet nemzetközi ellátási problémák okoznak.

Úgy véli, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és a gazdasági válság miatt alapvető ellátási láncok borultak fel Európában, ami miatt a szocializmus óta nem látott hiány áll elő. Alaphatóanyagok hiányoznak, ezért hiányoznak bizonyos termékek is a piacról.

A baj azonban nem olyan nagy, mert –  mint mondta –  egyrészt minden termék kiváltható helyettesítő termékekkel, másrészt a magyar gyógyszerellátás a nagykereskedők révén „biztonságosnak mondható”.

A magyar helyzet Rékassy szerint még így is jobb, mint „egyes nyugat-európai országokban előforduló ilyen helyzet”. Hogy pontosan mely osrszágokra gondolt, és ezekben miért és mennyiben súlyosabb ha gyógyszerhiány, azt a szakértő nem részletezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik