Belföld

Hodász András cikke után megszaporodtak a bejelentések a papi molesztálásokról

Néhány nap alatt öt-hat ember jelentkezett a Szemlélek nevű keresztény magazinnál azzal, hogy ők is szexuális visszaélés áldozatai voltak – közölte az RTL Híradója.

Ők azért keresték meg a lapot, mert Hodász András pap szombaton cikket jelentetett meg a Szemlélekben arról, hogy kamaszkorában egy katolikus pap molesztálta.

A bejelentkezésekről a lapigazgató, Gégény István beszélt a Híradónak. Gégény elmondta, hogy mindannyiukat a katolikus egyház internetes gyermekvédelmi oldalához irányította. Az oldalon a megfelelő egyházmegyét kijelölve lehet megtenni a bejelentéseket, amelyeket aztán az adott egyházmegyéhez tartozó gyermekvédelmi felelősnek ki kell vizsgálni.

Magyarországon eddig ugyan kevesebb katolikus egyházon belüli visszaélésre derült fény, mint külföldön, Gégény szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ténylegesen kevesebb ilyen eset történne. Egy német jezsuita szerzetes egyházi kutatása szerint a papság 3-5 százaléka minden országban érintett zaklatóként visszaélésekben.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nem szólalt meg az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik