Belföld

Van víziója, de a kormánnyal osztaná meg először az egészségügyi államtitkár

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI

„Én lettem volna a legboldogabb, hogyha januártól meg tudjuk csinálni. De mivel a nekünk járó uniós forrásokat visszatartják, az országnak önerejéből kell az ápolói béremelést is biztosítani” – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszavának adott interjújában, amikor a botrányos ápolói bérekről és a januári béremelés júliusra halasztásáról kérdezték. Amikor visszakérdeztek, hogy a Vodafone megvásárlására mégis volt pénz, akkor a következőt felelte: „Erről a nemzetgazdasági minisztert tessék megkérdezni. Minden területen megvannak a nemzetstratégiai érdekek. Magam is úgy tartom, ha tartósan magas bevételt hozó informatikai és távközlési cégbe invesztál egy állam, ami később többszörösen megtérül, az általában jó üzlet szokott lenni.”

Az államtitkár szerint a Magyar Orvosi Kamara hangolja az orvosokat. – Egyik keddről péntekre romlott el minden – fogalmazott. Elmondása szerint a kamara elnökével, Kincses Gyulával ültek le a Belügyminisztériumban, hogy átbeszéljék az egészségügyi törvénytervezetet.

„Két és fél órán át mentünk végig a törvényjavaslat egyes pontjain. Az elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy a mínusz 20 százalékot soha nem fogja tudni támogatni, mint szakmai érdekképviselet, de egyébként a többi rendben van, és jó az irány. Gondolom ezt követően lehetett valamilyen vezetői egyeztetés, elnökségi ülés, és utána péntek reggel kiküldtek 38 ezer orvosnak egy olyan e-mailt, hogy az egészségügyi átalakításáról továbbra sem egyeztet a Belügyminisztérium kamarával. Másnap amikor magyarázatot kértem a történtekre, Kincses Gyula azt mondta, hogy ő magánemberként beszélgetett velünk, és nem a kamara elnökeként” – tette hozzá.

Az államtitkár szerint  a hosszú várólisták és az osztálybezárások oka nem az orvoshiány, hanem az ellátásrendszer hibája.

„Van elég orvos a rendszerben, akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások” – mondta.

Arról, hogy az orvosok a most meghirdetett tiltakozó akcióban felmondják a túlmunka szerződéseiket, Takács nem gondolja, hogy a jó irány.

Ha én lennék az orvosi kamara, végiggondolnám. És azt mondanám, hogy gyerekek, azért valljuk be, hogy itt vannak olyanok, akik a paraszolvencia kivezetése után nagyon látványosan elvesztették a munkakedvüket. És mi, a többség dolgozunk helyettük. Ahelyett, hogy azt mondanánk, keressen egy kicsit kevesebbet, aki látványosan elvesztette a munkakedvét

– fogalmazott.

A magán- és a közellátást is érintette a beszélgetés.

– A következő fél év nagy kihívása a köz- és magánellátás viszonyrendszerének tartós rendezése lesz. Például tisztázzuk, hogy meddig terjed a köz- és a magánellátás ellátás, hol vannak azok a kapcsolódási pontok, ahol muszáj egymással találkozniuk – mondta Takács. Amikor erre rákérdeztek, hogy mégis hol a következőt válaszolta:

Vízióm már van. De először a kormánnyal osztanám meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik