Belföld

Orbán Viktor nem a fiatal választók kormányfője – Republikon-elemzés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A 18-29 év közöttiek között a Fidesz 31, az ellenzéki összefogás 46, a Mi Hazánk 8, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 12 százalékon áll.

A Republikon Intézet szerint az egyes pártokat vizsgálva a Fidesz ugyan a legerősebb (33%) a fiatalok körében, de nincs többsége a 18 és 29 évesek körében, a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága (46%) jóval nagyobb. Ebben a korosztályban a Mi Hazánk (8%) bázisánál nagyobb a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (12%). Mint írták, ez azért fontos, mert fiatalok pártpreferenciája előre jelezheti, hogy összességében miként alakul egy társadalom értékválasztása.

Az elemzés az ellenzéki fiatalok problémaérzékelését, választási és politikai elköteleződését külön vizsgálta. Kiderült, a teljes népességhez képest kisebb arányban tartják problémásnak az ország gazdasági állapotát (30%), az egészségügy helyzetét (14%), az idősebbeknél viszont jobban nyugtalanítja őket a korrupció (10%), a környezetvédelem (7%), a demokrácia helyzete (6%). Az elmúlt időszak tanár- és diáktüntetései ellenére az oktatás alacsony színvonalát (5%) sem tekintik kiemelt problémaként.

Noha a z utóbbi években a nyilvánosságban több teret kaptak az újbaloldali politikai kezdeményezések, a többi ellenzéki választóhoz képest a fiatalok inkább liberálisnak, mintsem baloldalinak tekintik magukat, fogyasztási mintáikban is megjelenik a környezettudatosság, azaz fogékonyak lehetnek a zöld, környezetvédő üzenetekre. A 18-29 éves ellenzéki fiatalok körében ezért felülreprezentált a generációs jelleget képviselő Momentum, illetve a zöld pártként azonosított LMP. Bár erős a DK támogatottsága, de az összes ellenzéki választóhoz képest alulreprezentált, ahogy az MSZP is. A teljes elemzés itt olvasható.

Módszertan:  

Az elemzés alapjául két, nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás szolgált: egy 1000 fős, az egész lakosságra, valamint egy 2000 fős, az ellenzéki választókra kiterjedő. Mindkét kutatás személyes megkérdezéssel készült, a 2000 fős
tavaly szeptemberben, az 1000 fős novemberben, Az adatfelvételeket a Závecz Research készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik