Belföld

Budapestre irányítják a hajléktalanokat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A hideg idő miatt érezhetően növekedett az ügyfelek száma a fővárosi fedél nélkülieket segítő intézményekben – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat. A Menhely Alapítvány által működtetett diszpécser szolgálat adatai szerint az elmúlt napokban a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely van.

Az éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállásokon élők száma, illetve a kapacitások kihasználtsága azonban a krízisidőszakokat leszámítva csökkent az elmúlt 5-7 évben Budapesten. Így a leghidegebb napokban sem emelkedik a telítettség 90 százalék fölé. A szállást nyújtó intézményeket alapvetően nem mennyiségi, hanem minőségi problémák jellemzik.

A hajléktalanság ugyanakkor messze nem csak fővárosi probléma, sőt, jelenleg két megyében – Nógrád és Tolna – is 120 százalékot meghaladó az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Így a szociális munkások időnként más településekről – akár távolabbi településekről is – budapesti menedékhelyekre irányítják a fedél nélkülieket – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.

A fővárosi önkormányzat saját fenntartású hajléktalan-ellátó intézményeinek rezsiköltsége előreláthatóan megduplázódik idén, ami több mint 400 millió forint többletkiadást jelent Budapestnek. A főváros mindezek ellenére nem emelt térítési díjat az átmeneti szállásokon és családok átmeneti otthonaiban.

Bár csaknem kétmillióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon, a hajléktalanok száma ötödével csökkent az elmúlt két évben. Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, felük Budapesten él.

A hideg időjárás miatt kedden három régióban is életbe lépett az úgynevezett vörös kód. Január közepéig csaknem százan fagytak halálra az országban. Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg, többnyire idős emberek. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) adatai szerint – amelyet a pénzcentrum.hu ismertetett – a szabad ég alatt megfagyottak között vannak negyven-ötven évesek is. A szám évről-évre ütemesen nő. Tavaly ilyenkor – a 2021 október eleje és 2022 január eleje közötti időszakban – 82-en fagytak meg, egy évvel korábban az év azonos szakában 55-en veszítették így életüket. Az MSZF már korábban is úgy tartotta, hogy az áldozatok száma nem a nagyobb hideg, hanem a lyukacsos szociális háló miatt nő ilyen ütemesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik