Belföld

Életveszélyes a Balaton jegére lépni

MTVA / Faludi Imre
MTVA / Faludi Imre

Noha a Balaton jegesedése a napokban látszólag elindult, arra figyelmeztet a rendőrség, hogy a tó jégfelszínén tartózkodni jelenleg életveszélyes. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a tó befagyása nem is várható a következő napokban, sőt olvadás indulhat meg szombattól, ami az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból.

A kialakult jégréteg 3-7 centiméter közötti, teljesen változó szerkezetű, de összességében a biztonságos jégen tartózkodásra nem alkalmas

– írják.

A rendőrség az alapvető szabályokra is figyelmeztet, eszerint a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert.

Ha valaki a jeges vízbe esik, és sikerül kimenteni, azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét – írják.

A szerencsétlenül járt embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A közleményben azt írják még, hogy a balatoni vízirendészet a tó teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását. Azok megszegése esetén a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást indíthat, amelynek során akár százötvenezer forintos büntetést is kaphat a szabálytalankodó.

Vészhelyzet esetén a szokásos 112-es rendőrségi segélyhívón vagy a vízirendészet 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán lehet segítséget kérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik