Belföld

Pontosítva is bírálja az Orbán-kormányt Moszkva miatt az EP-jelentéstevő

MTI / AP
MTI / AP
Mást mondott, de a külügyminisztérium szervereinek feltörésére gondolt, amikor megvádolta a magyar titkosszolgálatokat, hogy Moszkvának szivárogtatnak.

Az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője közleményt juttatott el az Euronewshoz. Gwendoline Delbos-Corfield azt írta, keddi felszólalásában arra utalt, hogy az orosz szolgálatok feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervereit.

Tavaly oknyomozó újságírók derítették ki azt, hogy rések vannak a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerében az orosz biztonsági szervek támadása nyomán. Mindeddig a magyar kormány nem informálta és nem is biztosította az uniós szövetségeseit arról, hogy rendezték volna az ügyet. Erre a történetre utaltam a keddi konferencián

– írta a francia zöldpárti EP-képviselő. A keddi konferencián a geopolitikai helyzetről általa mondottakból azt ugyanakkor megismételte, hogy szerinte Moszkva kivételezett helyzete Magyarországon aláássa az unió egységét, veszélyes Európára.

A magyar kormány uniós szankciókat blokkolt, uniós országokat zsarolt az Ukrajnának szánt humanitárius segélyekkel, és azt követelte, hogy Kirill patriarchát vegyék le a szankciós listáról. Világos, hogy a magyar kormány Putyin ukránok ellen vívott háborúja dacára is ragaszkodik a Kremlhez fűződő kapcsolatához.

Gwendolin Delbos-Corfield a Népszava brüsszeli tudósítójának azt mondta, pontatlanul fogalmazott, amikor szivárogtatásról beszélt, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítéka nincs, és reméli, nem is ez a helyzet. Azt akarta jelezni, hogy a magyar kormány nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban, de helytelenül fejezte ki magát. Mint mondta, azt soha nem feltételezné, hogy a magyar titkosszolgálatok részéről szervezett, strukturált, önkéntes alapon történő kiszivárogtatás folyik Oroszország felé.

A Népszava szúrta ki, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Twitteren reagált francia EP-képviselő szavaira.

Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik