Belföld

Egy hangfelvétel szerint Schadl György volt Völner Pál „védőoltás-neppere” is

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Félt, hogy nem jut neki, ezért Schadl György segítségét kérte influenza elleni védőoltáshoz Völner Pál – ez derült ki a végrehajtói kar elnöke ellen folyó korrupciós ügy nyomozati hanganyagából, amely az RTL birtokába jutott. Az államtitkár 2021-ben a csak 3 év alatti gyerekeknek vagy szervátültetteknek járó négykomponensű oltást akarta, ráadásul tíz adagot. A felvételek szerint néhány napon belül már be is oltották.

Ezt támasztja alá az alábbi beszélgetés, ami Völner Pál és Schadl György közt játszódott le 2021 őszén:

Völner: Mondtad, hogy van ilyen egészségügyi kapcsolatod.
Schadl: Igen.
Völner: Ilyen 4 komponensű vakcinát, egy tíz adagot lehetne vásárolni ott? Vagy olyan ott nincs? tudod, ez az influenza.
Schadl: Szerintem nincs, de biztosan tudnak szerezni.
Völner: Jó, jó. Influenzára mert állítólag nem lehet kapni. Mondtam egy dokinak, hogy megkérdezem, mondta hogy akkor.
Schadl: Megkérdezem és visszacsörgök még délután.

Az rtl.hu azt írja, hogy az nem derül ki, hogy még aznap visszahívta-e Schadl György Völner Pált, ahogyan az sem, hogy az államtitkár fizetett-e az oltóanyagért. Annyi azonban biztos, hogy néhány nappal később beoltották a kért vakcinával.

Völner: Figyelj csak, köszönöm szépen a csomagot! Tegnap már meg is szúrtak, úgyhogy túl vagyok rajta.
Schadl: Na jól, van, jól van.

Az RTL Híradóban felidézik, hogy még Orbán Viktor népszerűsítette az influenza elleni oltást 2020-ban. Az állam akkor felvásárolta és ingyen biztosította a vakcinát mindenkinek. Kétféle oltóanyag volt: három komponensűt bárki kaphatott, a több vírustörzs ellen védő és kevesebb mellékhatást okozó négy komponensűből azonban jóval kevesebb adagot rendelt a kormány. Ezért több háziorvosi rendelőben is heteket vártak az ilyen vakcinára. Ezt ugyanis nem kaphatta meg akárki. Ez a 3 éven aluli gyermekek részére áll rendelkezésre – közölte Müller Cecília 2020 októberében.

Rajtuk kívül a várandósok, az autoimmunbetegek és a szervátültetetteknek írhatta fel az orvos a négykomponensű vakcinát. Ilyet akart azonban Völner Pál is egy évvel később.

Az RTL kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy megtudják 2021-ben pontosan kinek járt a négykomponensű oltás és hogyan juthatott hozzá az, aki nem volt jogosult rá, de nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik