Belföld

Az összeomlást a tanárok már ismerik – a PDSZ a MOK követelései mellé állt

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szolidáris az egészségügy válsága miatt tiltakozókkal.

„Az egészségügy valójában már összeomlott: a betegek nem kapnak időben ellátást, nem adottak a gyógyítás feltételei. Akinek sikerül ellátáshoz jutnia, az szerencsésnek mondhatja magát” – idézte a szakszervezethez köthető Nedolgozzingyen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnökét, Álmos Pétert, jelezve, mindez a tanárok számára már ismerős, mert a közoktatás összeomlásáról beszélnek évek óta.

Azt is tudják, mit jelent a súlyos, nehéz harcban a szolidaritás, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egészségügy válsága miatt tiltakozó orvosok, ápolók mellé áll, támogatja az egészségügy reformjára irányuló követeléseiket. Mint írták, világosan látszik, hogy az Orbán-kormány a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást és az oktatást is elhanyagolja. Mindkét területen dolgozóknál

arra törekszik, hogy szubjektív szempontok alapján történő béreltérítéssel, a munkavállalók számára a közalkalmazotti jogviszonynál lényegesen rosszabb jogállási törvénnyel növelje a kiszolgáltatottságot, parancsokat végrehajtó alattvalókká degradálja a fontos állami közfeladatot ellátó szakembereket és a munkájukat segítőket.

Magyarország Európában vezetővé vált a daganatos megbetegedések előfordulásában, a szakemberhiány miatt egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken – tették hozzá.

A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen!

Ha az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek a PDSZ annak idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén, és számít a tanárok nagyarányú részvételére. Abban bízik, hogy a szélesebb társadalmi összefogással el lehet érni, hogy élhetőbb legyen az ország, egy civilizált, európai országhoz méltó legyen az egészségügyi ellátás és oktatás.

Kapcsolódó
„Orosz ruletté” vált a betegellátás a MOK elnöke szerint
Kincses Gyula szerint beteg- és orvosbarát egészségügyi rendszerre lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik