Belföld

Csökkent az életbiztosítások iránti kereslet, a nyugdíjbiztosítások viszont jól mennek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások, az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma viszont szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Az év végén mindössze 2335,6 milliárd forintnyi megtakarítás volt életbiztosításokban, ami 77,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2021 végén. A portál cikke szerint két tényező is közrejátszott a visszaesésben. A nagyobbik csapást a piacok mérték az életbiztosításokra, az állampapírpiac tavalyi rossz teljesítménye és a tőzsdék esése kedvezőtlen hatással volt a tartalékokra. A jegybanknak kilenc havi adatai vannak arról, mennyit csökkent árfolyamértéken az életbiztosítások állománya, és szeptember végéig már csaknem 160 milliárd forint volt a veszteség.

A másik fejtörést az okozhatja a biztosítóknak, hogyan adjanak el bármilyen életbiztosítást, ha az nem adókedvezménnyel támogatott nyugdíjcélú megtakarítás vagy egészségbiztosítás. A jegybanki adatok szerint ezen a téren nem sok sikert érnek el. Hiába nőtt 22 ezerrel szeptember végéig a nyugdíjbiztosítási szerződések száma, az életbiztosításoké összességében véve még így is 24 ezerrel csökkent. A vegyes életbiztosításoké 5 ezerrel 193 ezer darabra, a unit linked szerződéseké pedig 19 ezer darabbal 618,5 ezerre. 2016 végén még csaknem kétszer ennyi vegyes életbiztosítási szerződést tartott nyilván az MNB, unit linked biztosításból is nagyjából 40 ezerrel volt több.

Az életbiztosítások iránti kereslet csökkenésében több tényező is szerepet játszhatott. Az egyik a lakosság romló anyagi helyzete lehetett, a magas infláció idején, a növekvő rezsiköltségek mellett valószínűleg kevesebben akartak, illetve tudtak ilyen módon takarékoskodni. Szintén mérsékelhette a keresletet a biztosítások jelenlegi szerény hozama, a lakosság inkább más befektetések után nézett – értékeli a kialakult helyzetet a Bank360.hu.

A nyugdíjbiztosítások persze jól mennek, és az egészségbiztosítás szerződések száma is dinamikusan nőtt, szeptember végére meghaladta a 7500 darabot, miközben a díjbevétel 2021-hez képest több mint 40 százalékkal 5,7 milliárd forintra ugrott, de ez a teljes életbiztosítási volumenen belül még mindig alacsonynak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik