Belföld europoli

Pegasus-ügy: a magyar megfigyelési botrányt vizsgálja az Európai Parlament

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Február közepén meghallgatást tart a magyarországi megfigyelési botrányról néhány érintett részvételével az Európai Parlamentnek (EP) a Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottsága (PEGA) – írja a Népszava.

A lap szerint az ülés megelőzi a testület február 20-21. között esedékes budapesti látogatását. A delegáció összetételéről még folynak a tárgyalások, de a Népszava szerint tagja lesz Sophie in’t Veld holland liberális EP-képviselő, aki a PEGA jelentését készíti.

A jogállamiság európai helyzetéről készülő friss állásfoglalás-tervezetben – amelyet a tervek szerint hétfőn fognak jóváhagyni az EP állampolgári jogi bizottságában – a képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy „egyes tagállamok hatóságai nem működnek együtt a parlament vizsgálóbizottságával”. Egyúttal aggódnak a demokráciára és az alapvető jogok tiszteletben tartására leselkedő kockázatok miatt, amelyeket a kémprogramok ellenőrizetlen használata jelent.

A határozattervezet megerősíti azt az EP-ben már korábban többséget kapott véleményt, miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé változott. A képviselő-testület egy tavaly szeptemberben elfogadott jelentésben először adott hangot annak a nézetének, hogy az ország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának.

Szintén a magyar (és a lengyel) kormányra vonatkozik az állásfoglalás-tervezetnek az a bekezdése, amelyben a képviselők sürgetik a kormányok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy tegyen ajánlásokat a jogállamiság rendszerszintű megsértése miatt hetes cikkelyes eljárás alá vont két tagállamnak.

Kapcsolódó
Varga Juditot is meghallgatná a Pegasus-bizottság
Az európai tényfeltárók a lehallgatási botrány ügyében jönnek.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik