Belföld

Gyurcsány Ferenc az évértékelőjében: Orbán Viktor kiszolgálója az orosz hatalomnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A DK elnöke szerint törékennyé tette a kormány a magyart. Mint mondta: Orbán Viktor egy háborús bűnössel működik együtt.

Egyperces csenddel búcsúztak a napokban elhunyt Kordás Lászlótól a párttársai a DK XIII. kongresszusán, majd meghallgatták az Európai Unió himnuszát. Ezt követően bejátszottak egy szpotot, amiben végigvették a DK történetét. Ebben elhangzott: újra és újra bebizonyították, hogy egyre többen és többen lesznek, és így váltak a legerősebb ellenzéki párttá 15 ezer taggal és 20 százalékos támogatással.

Még az esemény elején felsorolták mindazokat, akik a közelmúltban léptek át a DK-ba más ellenzéki pártokból.

Ezután érkeztünk el Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédéhez.

Viszonylag sokat küzdöttem az elmúlt két évtizedben, voltak olyan küzdelmek, amiket sikerrel vettem, és voltak olyanok, amiket nem. Pár napja van egy lakótársam, influenzának hívják, egyelőre döntetlenre állunk, ennek látható és hallható jelei vannak

– mondta a pártelnök, majd elnézést kért, hogy betegen állt színpadra.

A békétlenség fő oka szerinte ma az, hogy nem értenek abban egyet, hol a helye Magyarországnak a világban. A DK szerint Magyarországnak Európában van a helye, a kormány szerint pedig Európa szélén vagy azon kívül. A DK azt gondolja, hogy Európa most és mindörökké, szögezte le.

Természetesen lehet brüsszelezni, folytatta, de ők nem erről beszélnek, amikor Európáról van szó. Arról beszélnek, hogyan szeretnének élni, beszélnek a tisztelet kultúrájából, a méltóság tiszteletéről és arról, hogy törekszenek becsületesen élni.

Az emberhez méltó Európáról beszélgetünk, és amikor a mi kormányunk ezzel szembemegy, akkor mi nem politikai intézményekről, városokról beszélünk, hanem a saját életünkről, és féltjük a gyermekeink és az unokáink életét. A Demokratikus Koalícióban egy hazafias politikát képviselünk, aminek két nagy eleme van: a magyarpolitika, van speciális magyar érdek, és védjük a közös európai politikát

– magyarázta.

Gyurcsány Ferenc szerint a legnagyobb dilemma viszonylag egyszerű: vagy szabad világot akarsz a hazának, vagy az önkény, a manipuláció és a hazugság világát. A DK az a közösség, amit tíz év alatt felépítettek, azt mondja, nincs középút ebben az értelemben. Ők nyugatias, demokratikus Magyarországot szeretnének, és ebből nem fognak engedni a Fidesznek.

Mohos Márton / 24.hu

Van egy dilemma, hogy egy országnak időnként döntenie kell, hogy bizonyos értékekhez ragaszkodik, és akkor fel kell adnia valamit a stratégiai érdekeiből, vagy csak a stratégiai érdekeket tartja szem előtt. Ez a DK pártelnöke szerint legitim dilemma, és külpolitikában nem lehet ettől elvonatkoztatni.

Ha törékeny a gondolat, a lélek, az élet, akkor sok mindenre rá lehet venni az embert. Úgy látom, hogy törékennyé tették a magyart. Sok mindenre rávették az elmúlt években. Sok fájdalmas történet van, a legfájdalmasabb szerintem az, hogy Bucsa után mindig nem értjük, hogy nem lehet támogatást nyújtani ahhoz a szemérmetlen, hazug, gyilkos magatartáshoz, amit a magyar kormány tanúsít. Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös. Ettől a helytől nincs helye mérlegelésnek. Hovatovább ráadásul még csak gazdasági, stratégiai előnyünk sincs

– sorolta.

Magyarország egy bűnössel működik együtt, folytatta, Orbán Viktor elvesztette önállóságát az orosz elnökkel szemben, csak kiszolgálója az orosz hatalomnak, csak azt nem tudjuk, miért. Ha a miniszterelnök nem szuverén, az ország sem szuverén, ezért szembe kell mennünk a vezetőjével.

A DK-nak van egy közös hite, ami független az írott jogtól, ami arról szól, hogy tisztességes emberként viselkednek. Vannak olyan emberek, akiknek kell, hogy kapaszkodjanak a teremtő istenbe. Másoknak ez nem kell. Eldönthető-e ez a vita? Szerinte nem. Az alapdilemma ugyanis világos: az isteni akarat teremtette az embert, vagy az emberi elme teremtette az istent. Mivel ezt nem tudjuk, akkor jár el helyesen az állam, hogyha erről nem beszél, ha ebben nincs álláspontja, fogalmazott. Kijelentette: a vallás magánügy.

Mohos Márton / 24.hu

Magyarország ma magányosabb, mint bármikor az elmúlt évtizedekben, a magyar emberek pedig védtelenebbek, mint bármikor a rendszerváltás óta. A DK szerint a kormány cserben hagyta az embereket, ezért ők szemben állnak a kormánypártokkal.

Nem lehet legyőzni a Fideszt, mindeközben valójában megadjuk magunkat neki. Aki azt mondja, hogy az iskola, az oktatás, a tanítás ügye nem politikai kérdés, aki azt mondja, hogy a várólisták hossza az nem politikai kérdés, aki szerint az akkumulátorgyárak telepítése nem politikai kérdés, az valójában nem legyőzni akarja a Fideszt, hanem meggyőzni akarja, és aki meggyőzni akarja, az meg akarja tartani a Fideszt

– folytatta.

A rendszernek rendszerproblémái vannak, ezért nem lehet külön-külön megküzdeni az oktatásért, az egészségügyért. A rendszer ellopta a hazánkat, jelentette ki. A kormány a haza ellenfele, törvénytelen, becstelen, erkölcstelen, ez a kormány bűnözőkormány, sorolta a jelzőket.

Az ország a máról szól Gyurcsány szerint, a haza pedig a holnapról. Aki pedig a holnapról szeretne beszélni, annak nyilvánvalóan előbb-utóbb a gyerekekről és az unokákról kell beszélni. A haza egyik legfontosabb ügye az iskola és az oktatás lett. Látják a feszültségeket, aminek az a része, ami a pénzről szól, az a viszonylag egyszerű része. Osztani, szorozni kell, oda kell adni. A követelések tisztességesek. A nagyobb baj, hogy amikor iskoláról beszélünk, eljutnánk odáig, hogy a tudásnál fontosabb az értés, fogalmazott Gyurcsány. Ha a gyerek kíváncsi marad, akkor az a gyerek messzire fog tudni jutni a maga világában, de a mai magyar iskola nem ilyen, amiben sokaknak van felelőssége.

Nem lehet ezt az ügyet azzal elintézni, hogy legyen több pénz. Mi egy másik iskolát, egy másik oktatásvilágot szeretnénk, aminek a közepében a gyerek lelke, gondolata, tudásvágya van

– tette hozzá.

Kitért a magyarországi cigányokra is, akik szerinte joggal érezhetik úgy, hogy mindenki magukra hagyta őket. Gyurcsány aggódik minden mondat miatt, amit ebben a tárgykörben kimond. Pedig beszélni kell arról, hogy itt él köztünk 800 ezer cigány, de a túlnyomó többség, beleértve a DK elnökét is, inkább távolságot tart tőlük, mondván majd valami történik. De nem élhetünk sokáig békében úgy, hogy vannak cigány testvéreink, akik bajban vannak, aminek egy részét mi okoztuk, egy részét ők.

Mohos Márton / 24.hu

Gyurcsány szerint helyes döntés volt az árnyékkormány felállítása, és az is, hogy azt Dobrev Klára vezeti. Az árnyékkormány a holnap Magyarországának a reménye, mert mindenkinek jár tisztességes bér, nyugdíj és rá vigyázó orvos, nővér.

A DK felkérte az árnyékkormányt, hogy őszre dolgozza ki és mutassa be a holnap Magyarországának programját. Erre azért van szükség Gyurcsány szerint, hogy elmondják az embereknek, a DK-val „tiéd lesz a haza, érted lesz a haza”.

A pártban nagyjából rendben vagyunk. Négy dolgunk van, ebből az egyiket el szoktam felejteni. Az első és legfontosabb, a DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek. A második, hogy utat mutassunk, hogy a reményből lehet valóság. Három, érteni fogjátok: vitathatatlan sikereink mögött ott van, hogy mi azért ott vagyunk az ország nagyon sok helyén. A DK-nak továbbra is dolga, hogy ott legyen mindenhol, minden településen, hogyha kell, ahol vágyják a szabad európai életet, és ennél jobb hazát kívánnak. Negyedsorban őrizni kell a haza tisztességét, hogy lássák, van egy olyan Magyarország is, amely barátokat, partnereket és békét keres a világban

– fogalmazott.

Gyurcsány közölte, két, hozzá nagyon közel álló ember úgy döntött, hogy nem folytatják tovább a párt elnökségében. Ezért végtelenül hálás, és több ez, mint pártelnöki tisztelet. Többször vitatkoztak, de az emberi egységüket ez soha nem törte meg. Majd színpadra szólította Avarkeszi Dezsőt és Vágó Istvánt.

Megköszönte a munkájukat, majd beszédét azzal zárta:

Magyarországért, a köztársaságért, Európáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik