Belföld

292 lakóépületet rongált meg a szombati szélvihar szerte az országban

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A szombati szélvihar miatt már több mint 4800 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi közleményében.

Sok esetet egyszerre többen is bejelentettek, ezért a bejelentések száma magasabb, mint a beavatkozások száma. A tűzoltók szombat reggel óta megállás nélkül dolgoznak a károk felszámolásán, már több mint 2700 helyszínen avatkoztak be. Sokan csak vasárnap szembesülnek a károkkal, így folyamatosan érkeznek az újabb bejelentések – írja a katasztrófavédelem.

Az országnak nem volt olyan pontja, amelyet ne érintett volna az erős szél, minden vármegyében keletkeztek károk. A legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek, ezeket kell a tűzoltóknak eltávolítaniuk. A szél és a kidőlt fák az épített környezetben is kárt okoztak: országszerte 438 épületben keletkeztek károk, ezek közül 292 lakóépület.

A dunántúli vármegyékben és országosan iparbiztonsági operatív törzsek segítik a viharos időjárás okozta károk felszámolását, koordinálják a katasztrófavédelem közreműködését az elektromos hálózat helyreállításában. Jelentősen csökkent az ellátatlan fogyasztók száma, több helyszínen áramfejlesztők kihelyezésével segítette a katasztrófavédelem az érintett intézmények működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik