Belföld

Simor András: Ezt a rendszert csak egy katasztrófa vagy Orbán halála tudja megingatni

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll

– foglalta össze Orbán Viktor 2010 óta tartó kormányzásának gazdasági hatását Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke egy izraeli gazdasági lapnak adott interjúban, amelyet a Telex szemlézett behatóan. Simor mindezért a kormányfőt teszi felelőssé, mondván, az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy elemzők az Izrael történetének legjobboldalibb kormánya élén újra hatalomra kerülő Benjamin Netanjahu igazságügyi reformcsomagját egy Orbánéhoz hasonló illiberális rendszer előképének tartják.

Simor arra figyelmeztetett, hogy a birodalmakhoz hasonlóan a nemzetgazdaságok sem egyik pillanatról a másikra omlanak össze, ez egy lassú folyamat – csakhogy Magyarországon nem látszik a mód, hogyan lehetne megállítani. Elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, azonban a kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

Simor megemlítette, hogy a kormány a 2015-ös menekültválság óta rendkívüli jogrend alapján kormányoz, rendeleti úton dönt a költségvetésről is, maga alá gyűrte a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján bekebelezte a sajtó nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről pedig még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után a magyarokat csak a jólétük érdekelte. És mivel Orbán a rendszerváltás és a 2008-as világválság veszteseinek anyagi segítséget kínált, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. Simor András szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj” stratégiája.

Orbán szerinte totális kontrollt gyakorol Magyarország felett, és meggyőződése, hogy ha az ellenzék megnyerné is a parlamenti választást, az eredményt elcsalná a rendszer – bár a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja. A közgazdász szerint a rendszert csak egy nagy katasztrófa tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan a Spanyolországban, illetve Portugáliában évtizedeken át kormányzó Francisco Franco és António de Oliveira Salazar diktatúrájához.

Simor András nemrég gazdasági podcastunk, a Della vendége volt.

Kapcsolódó
Simor András: A kamat csökkentéséhez elég, ha Orbán leül beszélni Matolcsyval
A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint azért nem tud hatékony lenni a jegybank inflációletörő politikája, mert a kormány meggátolja azt a saját intézkedéseivel. A beszélgetésben arról is szó esik, mivel lepte meg leginkább az MNB tavaly év végén, és mit ért az alatt, hogy itt bármikor bárkivel bármi megtörténhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik