Belföld

Curtis klipforgatása miatt kirúgták a finn mecénást, aki egymaga bútorozott be és gondozott egy állami kastélyt

Facebook / Amadé Bajzáth Pappenheim chateau
Facebook / Amadé Bajzáth Pappenheim chateau
Azonnali hatállyal ki kell pakolnia, és üresen visszaadnia az iszkaszentgyörgyi kastélyt.

Egy Curtis-videóra hivatkozva azonnali hatállyal kirúgta az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély bérlőjét NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Kft.

Ari Kupsus finn mecénás 2012 óta gondozta a barokk grófi kastélyt és hozzá tartozó hatalmas kertet. A most egyik napról a másikra felmondott 5+5 évre szóló szerződést 2021-ben kötötte meg vele a NÖF.

Viszlát legkedvesebb magyar falum, hiányozni fogsz, a legjobb és legkedvesebb magyarok, akik ott élnek

– írta a kastély Facebook-oldalán a tamperei születésű férfi.

Kupsus történetét az elmúlt években több cikk is bemutatta. Az egykori divatszakember 22 éve, egy dél-kelet-európai utazás során kötött ki Budapesten. Rögtön beleszeretett a fővárosba, idővel Magyarországra költözött, később kibérelte az addig „kallódó”, állami tulajdonban lévő iszkaszentgyörgyi kastélyt.

2012 óta saját pénzén felújíttatta, és teljesen bebútorozta az 1700 négyzetméteres épületet, szervezőmunkájának köszönhetően a Székesfehérvár szomszédságában fekvő településen beindult a kulturális élet és a turizmus. A kastély az évek során számos kiállításnak, rendezvénynek és kurzusnak adott otthont, a turistáknak a házigazda adott rendszeres tárlatvezetést.

A kastélyt a NÖF honlapján is külön információs oldal mutatja be. Az állami cég által használt fotókat is Kupsus készítette.

A magyarul jól beszélő Kupsus a 24.hu-nak azt mondta, hogy évek óta nem jár hazájában nyáron, mert főszezonban maga is beköltözött a kastélyba, hogy fogadhassa az érkező vendégeket.

Már az is rengeteg időt vitt el, hogy minden reggel egyedül kitakarítsak, és leszedjem a pókhálókat

– mondta, hozzátéve, szinte sokkot kapott, amikor február 1-jén azzal hívták fel, tíz napja van, hogy kipakoljon és elhagyja a kastélyt. A NÖF egy videoklipre hivatkozva mondta fel a szerződését. A hazai várak, kastélyok kezelésével foglalkozó állami cég azt közölte, hogy megállapodásuk alapján kötelessége lett volna előre bejelenteni a forgatást.

Kupsus értelmezése szerint a szerződésben szereplő kitétel koncertekre, kulturális eseményekre vonatkozott, azért úgy gondolta, hogy egy forgatásról nem kell beszámolnia a cégnek. A férfi azt mondta, nem akar háborúzni a NÖF-fel. Az üzleti szerződés rendelkezése miatt azt nem árulta el, hogy eddig mekkora összeget fizetett bérleti díjként. Azt viszont megjegyezte, azokat a milliókat, amiket a felújítási munkákba, festésbe, parkettacsiszolásba fektetett, sajnos ott kell hagynia.

Kupsus azt mondta, a kastély teljes bútorzatát el kell szállítania, ezért budapesti galériáját kénytelen lesz antikbútor-kereskedéssé alakítani.

Frissítés:

A bérleti szerződés nagyon előnytelen volt a magyar állam, de a nagyobb gond az volt, hogy a bérlő folyamatosan meg is szegte azt – közölte lapunkkal a cikk megjelenése után Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezető igazgatója. Oláh decemberben vette át a cég vezetését, majd ezt követően átvilágította a NÖF szerződésállományát is. Szerinte a Kupsusszal kötött megállapodást idővel a videóforgatástól függetlenül is felbontották volna, mert a bérlő nem teljesítette az úgy nevezett kiegészítő jellegű tevékenységek bevételének elszámolását.

A drogozás és mindenféle egyéb, a magyar műemlékek népszerűsítésétől távolálló tartanlom, az nem egy ilyen kastélyba való, de hangsúlyozom, a klipforgatás csak egy nagyon konkrét esete volt azoknak a szerződésszegéseknek, amelyeket a bérlő elkövetett

– magyarázta a szerződésbontás okait a NÖF ügyvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik