Belföld

A DK a debreceni népszavazásról: Az a legjobb, ha a pártok hátralépnek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mi Hazánk és a Momentum is helyi népszavazást kezdeményezett már a debreceni akkumulátorgyár ügyében, az elsőként ugyancsak így döntő LMP kérdéseit pedig már jóvá is hagyta a választási bizottság, ám a zöld párt végül nem vette fel az aláírásgyűjtő íveket, helyette országos népszavazást kezdeményezett a témában.

A Demokratikus Koalíció debreceni országgyűlési képviselője, Varga Zoltán ugyanakkor néhány napja azt közölte:

Aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy amire ez a népszavazási kezdeményezés, ha átmegy, akkor ez a gyár már bőven épülni fog.

Szintén Varga a szombati közleményében viszont már azt írja:

Mostanra széles társadalmi összefogás jött létre Debrecenben a tervezett akkumulátorgyár megépítésének megakadályozására, így elkészült az első, pártok felett álló, civil helyi népszavazási kezdeményezés a gyár ellen. Ez lehet az egyetlen megoldás arra, hogy a hagyományosan kormánypárti városban a többség megvédhesse otthonait és városát a környezetkárosító akkugyártól.

Ezért a DK támogatja a civilek által kezdeményezett helyi népszavazási kezdeményezést a debreceni akkumulátorgyár ügyében. „A Debrecenben létrejött társadalmi összefogásra az jelentheti az egyetlen veszélyt, ha a közös ügyet megpróbálják pártpolitikai mederbe terelni. Ezt nem szabad megengedni. A DK szerint egy ilyen rendhagyó helyzetben, egy kormánypárti városban az a legjobb megoldás, ha az ellenzéki pártok hátralépnek, és nem osztják meg a tiltakozó debrecenieket pártpolitikai törésvonalak mentén. A DK ezt teszi és erre kéri a többi ellenzéki pártot is; így tudunk segíteni a debrecenieknek, hogy megvédjék otthonaikat az akkumulátorgyár súlyos következményeitől” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik