Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Szentkirályi Alexandra: A boltok 80 százalékában találtak jogsértést a múlt heti árstoprazzián

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra a múlt heti árstoprazzia eredményeiről beszámolva hangsúlyozta, hogy „az alapvető élelmiszerek áraira vonatkozó előírásokban nincs bocsánat”, a szabályok azért vannak, hogy „senkinek ne üres kosárral kelljen hazamennie”.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés 468 boltra terjedt ki, csupán 99 üzletben nem találtak jogsértést

– tette hozzá.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a múlt heti ellenőrzések során 369 esetben kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni.

103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, többször az árstophoz kapcsolódó tájékoztatást nem találták megfelelőnek, illetve adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek

– mondta Kupecki Nóra.

Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője korábban elmondta, hogy a jelenleg április végéig hatályban levő ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob majd az élelmiszer-infláción.

Az ársapkák mihamarabbi kivezetését a Momentum mellett több szakmai szervezet is szorgalmazza:

Kapcsolódó
Közös közleményben kérik a szakmai szervezetek az árstop kivezetését
Úgy látják, hogy az elmúlt időszakban a hazai ágazati érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamat indult el az élelmiszerkereskedelem terén.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!