Belföld

Olyan titoktartásra kötelezi a háziorvosokat az OMSZ, ami a félkatonai szervezeteknél szokás

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

Titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, akik így a munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy „a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak a mentőszolgálat érdekkörében használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra”. Éppen úgy, ahogy a félkatonai szervezetekben dolgozó mentőknél szokás. A Népszava írása szerint a háziorvosoknak meg lesz a lehetőségük, hogy a titoktartás miatt a szakszervezetekhez forduljanak, ugyanakkor máris akadnak példák olyanra, hogy valaki nem vállal ügyeletet a titoktartás miatt.

A lap információi szerint az intézkedést a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, az erről szóló egyeztetésen viszont az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor hajthatatlannak bizonyult, így bevezetik a titoktartást. Amikor az OMSZ-nél arról érdeklődtek, hogy mi szükség van erre, kitérő választ kaptak, ami a mindenki által ismert orvosi titoktartásra hivatkozik – igaz, ez eddig is jelen volt, mégsem foglalták soha szerződésbe, egészen mostanáig. Arra a kérdésre, hogy vármegyénként hágy háziorvos nem írta alá a szerződését, illetve sikerült-e minden pontra háziorvost találni, szintén nem érkezett egyértelmű válasz, az OMSZ annyit közölt, hogy „a háziorvosok jelentkezése, az általuk választott jogviszonyban történő szerződéskötés folyamatosan zajlik”.

Az ügyeletet vállaló háziorvosok nemcsak szerződést, de leírást is kaptak az ügyeleti teendőikről. Ebben egyebek mellett az is szerepel, ha nem hatóság kér látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük és csak a számla előzetes kiegyenlítése után adhatják ki a szakvéleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik